Isäpuoli pahoinpiteli pikkutyttöä yli kaksi vuotta – löi sähköjohdolla, potki ja pakotti kylmään suihkuun

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 48-vuotiaan perulaistaustaisen miehen vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeuteen lukuisista pieneen tytärpuoleensa kohdistuneista pahoinpitelyistä. Pahoinpitelyitä on useita ja ne on tehty kahden ja puolen vuoden aikana.

Äiti ja tytär olivat muuttaneet Perusta Suomeen vuonna 2012 täällä jo pidempään asuneen miehen luokse.

Ensimmäiset teot tapahtuivat Pohjois-Helsingissä vuonna 2012, jolloin mies pahoinpiteli siihen aikaan 5-vuotiasta tytärpuoltaan lyömällä häntä useita kertoja silitysraudan johdolla jalkoihin. Mies löi samalla johdolla myös vaimoaan.

Toisessa tapauksessa käytettiin vedenkeittimen johtoa. Mies oli myös lyönyt kahden ja puolen vuoden aikana tyttöä vyöllä useita kertoja jalkoihin ja selkään. Tyttöä oli myös potkittu jalkaan tai selkään sekä vedetty hiuksista.

Vuonna 2014 mies oli potkinut silloin 8-vuotiasta tyttöä ja vienyt hänet vaatteet päällä kylmään suihkuun. Tytön kertoman mukaan mies oli laittanut oven lukkoon niin, ettei hän päässyt pois.

Eri kerroilla tyttöä myös heitettiin leluilla ja lyötiin nyrkillä päähän.

Ruokaa roskiin

Vaimoa oli lyöty nyrkillä, heitetty sängylle, puristettu kaulasta, lyöty kengällä päähän ja lyöty sängystä irrotetulla laudalla.

Yksi lapsen pahoinpitelyistä oli tytön kertoman mukaan alkanut, kun hän oli vahingossa heittänyt ruokaa roskiin. Jos tyttö ei syönyt, häntä oli lyöty vedenkeittimen johdolla tai vyöllä. Joskus pahoinpitelyn syyksi riitti se, että tyttö oli tullut myöhään kotiin.

Tutkinta alkoi, kun kahdeksanvuotias kertoi naapurissa asuneen ystävänsä äidille isäpuolen pahoinpidelleen häntä ja äitiään. Lapsi otettiin huostaan.

Psyykkisiä oireita

Äidin kertoman mukaan mies oli sanonut, että lapsi oli kasvatettu huonosti. Perheessä asunutta toista, nuorempaa lasta ei ollut pahoinpidelty. Nuorempi oli miehen oma lapsi.

Äiti kertoi oikeudessa tytön muuttuneen vilkkaasta, iloisesta ja reippaasta lapsesta surulliseksi tytöksi.

Lääkärin oikeudelle antaman lausunnon mukaan lapselle aiheutui pahoinpitelyistä psyykkisiä oireita. 

Ehdollista

Oikeus totesi, ettei suomalaisen ja perulaisen kasvatuskulttuurin mahdollisilla eroilla ole merkitystä. Asia on arvioitava suomen oikeusjärjestyksen mukaan.

Oikeus totesi tekojen sisältäneen jatkuvaa nöyryyttämistä ja alistamista. Perheensisäisenä tekoa menettely oli poikkeuksellisen vakava ja lapselle vahingollinen.

Mies tuomittiin kaikkiaan kymmenestä pahoinpitelystä, mutta tekoja oli useampia.

Käräjäoikeus päätyi antamaan teoista yhden vuoden vankeutta.

Oikeus harkitsi päätöksen mukaan ilmeisen vakavasti ehdotonta tuomiota, mutta päätyi ehdolliseen.

Tuomio oli ehdollinen, koska vastaajaa ei ollut aiemmin rangaistu. Tähän vaikutti myös se, että teoista oli oikeuskäsittelyn aikaan kulunut jo pidempi aika, eivätkä vammat olleet erityisen vakavia.

Oikeus katsoi lieventäväksi seikaksi myös muut miehelle aiheutuneet seuraamukset, kuten perheen purkautumisen ja pahoinpidellyn lapsen huostaanoton.

Miehen on maksettava tytärpuolelle korvauksia kivusta ja särystä yhteensä 4000 euroa sekä kärsimyskorvausta 3000 euroa eli yhteensä 7000 euroa. Entiselle vaimolle miehen on maksettava 1650 euroa.

Nyt tyttö on sijaisperheessä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja