Uusien ministerien ensilinjaukset: Ei lihaverolle, poliittisten nuorisojärjestöjen tuet kuntoon

Virkavala vannottu – Suomi sai kolme uutta ministeriä 1:06

Presidentti Sauli Niinistö on nimittänyt hallitukseen kolme uutta ministeriä. Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa linjaukset olivat vielä varovaisia.

Alla muutamia lainauksia tuoreilta ministereiltä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) - "tavallinen talonpoika"

– Olen tavallinen suomalainen talonpoika.

– Suomella on isot toiveet ja tavoitteet olla biotalouden ja luonnonvaratalouden suurmaa. Olen erityisen motivoitunut tämän eteenpäin viemiseen.

– Elintarvikemarkkinat eivät ole tasapainossa ja sinne tarvitaan toimenpiteitä. Kun selvitysmies on oman työnsä jättänyt (mm. kauppojen omista tuotemerkeistä), on aika tehdä johtopäätöksiä ja lähteä valmistelemaan, jos tarvetta valmistelulle on.

– En aio edistää ajatuksia lihaverosta. Suomalainen tuotanto on kaikella tapaa vertailukelpoista maailman luokan tuotantoa.

– Budjettiriihessä voidaan tehdä jotain uusia allokointeja (kohdentamisia) maaseudun yritystuille, mutta en ota kantaa miten.

Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (ps.) - "ruotsinkielisestä suvusta"

– Olen alunperin ruotsinkielisestä suvusta, joka vaihtoi nimensä 1906 Terhoksi. Kasvoin kaksikielisellä Kirkkonummella. Toivon kuitenkin kielivapauden toteutuvan ajan oloon.

– Haluan edistää kulttuurialan yrittäjien toimintamahdollisuuksia Suomessa.

– Tehtäviini kuuluu korjata poliittisten nuorisojärjestöjen epätasaiset tukimekanismit.

– Meidän tulee olla ylpeitä kulttuurisaavutuksistamme, viedä niitä eteenpäin ja katsoa tulevaisuuteen. Luovuus on menestyksemme edellytys myös jatkossa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) - "oikeusvaltion vartija"

– Oikeusministeri toimii oikeusvaltion vartijana.

– Oikeusvaltion, tuomioistuinlaitoksen ja muiden tärkeiden oikeusturvaa palvelevien instituutioiden kehittäminen on iso kunnia.

– Hallitusohjelmassa on asioita, joita kiirehdin ja joihin tuon omaa sävyä. Uusia hankkeita aloitetaan tarvittaessa. Oikeushallinnon prosesseja on tehostettava, kansalaisten perusoikeuksia ja oikeusturvaa turvattava.

– Saamelaisten oikeuksista on ensi viikolla perusteellinen palaveri virkamiesten kanssa.

Ministereiden tehtävänjakoa on kritisoitu.

Heinäluoma arvostelee ministerien tehtäväjakoa 2:10

Lue myös:

    Uusimmat