Uusia paljastuksia Facebook-kohussa: Käyttäjien ja näiden ystävien tietoja on luovutettu yli 60 laitevalmistajalle

2:18

Facebookilla on ollut voimassa salaisia sopimuksia suurten laitevalmistajien, kuten Applen, Samsungin ja Blackberryn kanssa. Käyttäjien tietoja on luovutettu yhtiölle huolestuttavalla tavalla. Facebookin mukaan mitään väärä ei olla tehty.

Katso yllä olevalta videolta, miten Mark Zuckerbergin kuuleminen Euroopan Unionin parlamentissa sujui!

The New York Times paljasti eilen Facebookin antaneen laajan pääsyn käyttäjien ja näiden ystävien tietoihin yli 60 laitevalmistajalle. Laitevalmistajiin kuuluvat esimerkiksi Apple, Microsoft, Amazon ja Samsung.

Käyttäjien tietoja on luovutettu yhtiöille New York Timesin mukaan jo ennen kuin Facebook-sovellus oli laajasti tarjolla älypuhelimiin. Tietoja on luovutettu muun muassa käyttäjän koulutushistoriasta, parisuhdestatuksesta, työstä, uskonnosta, poliittisesta suuntauksesta ja tulevista tapahtumista.

New York Timesin mukaan yhteistyö laitevalmistajien ja Facebookin välillä mahdollisti sosiaalisen median palvelun laajentaa toimintaansa, kun taas Apple, Samsung ja muut pystyivät tarjoamaan erilaisia Facebookin palveluita, kuten tykkäysnappeja ja yhteystietojen jakamista.

Facebookin mukaan mitään väärä ei olla tehty

Facebook kertoo uusimmassa blogipostauksessaan, että sopimukset tehtiin näiden 60 yhtiön kanssa silloin, kun sovelluskauppoja ei vielä ollut. Laitevalmistajille annettiin oikeudet Facebookin ohjelmistoon, jotta valmistajat pystyisivät valmistamaan Facebookista toimivia versioista omille erilaisille alustoilleen ja järjestelmilleen.

– Nämä kumppanit allekirjoittivat sopimuksia, jotka estivät Facebookin käyttäjien tietojen käyttämisen mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin Facebookin kaltaisten kokemusten uudelleen luomiseen, Facebookin lausunnossa kerrotaan.

Facebookin mukaan ei ole tiedossa, että yhtiöt olisivat käyttäneet tietoja väärin.

Suurin osa sopimuksista vieläkin voimassa

New York Timesin mukaan yhteistyö laitevalmistajien kanssa herättää kuitenkin huolta yhtiön tietojensuojelusta sekä siitä, onko paikallisen viranomaisen, Federal Trade Commissionin asetusta noudatettu. Käyttäjien Facebook-kavereilta ei nimittäin pyydetty lupaa tietojen jakamiseen.

Facebookin mukaan datan jakaminen laitevalmistajien kanssa oli yhdenmukaista yhtiön yksityisyysasetusten kanssa.

New York Times kertoo, että suurin osa näistä sopimuksista laitevalmistajien kanssa on edelleen voimassa. Facebook on tosin alkanut lakkauttamaan niitä huhtikuussa.

Facebook on ollut viime kuukausien ajan viranomaisten ja päättäjien syynissä, kun maaliskuussa paljastui, että jopa miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja on vuotanut konsulttiyhtiö Cambridge Analyticalle. Tietoja käytettiin muun muassa Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vaikuttamiseen. Myös noin 200 000 suomalaisen tietojen epäillään vuotaneen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja