Uusi tutkimus väittää: Sadisteja on enemmän kuin tiedämmekään

Sadistiset ihmiset saavat toisten kärsimyksestä mielihyvää. Uusi kanadalaistutkimus väittää, että sadistisuus saattaa olla yleisempi luonteenpiirre kuin on uskottu.

Julmuus tuottaa osalle ihmisistä mielihyvää. Psykologian alan tutkija Erin Buckels kanadalaisesta Brittiläisen Kolumbian yliopistosta on toteuttanut kaksi tutkimusta, joiden mukaan julmasta käytöksestä mielihyvää saavat ihmiset saattavat nähdä jopa erityisen paljon vaivaa saadakseen nähdä kärsimystä. Tutkimuksien mukaan tällainen käytös saattaa olla paljon yleisempää kuin olemme aikaisemmin luulleet.

– Nämä ihmiset eivät ole välttämättä sarjamurhaajia tai seksuaalisia hyväksikäyttäjiä, mutta he saavat jonkunlaista henkistä mielihyvää aiheuttamalla tai vain katselemalla toisten kärsimistä, Buckels sanoo tutkimuksen lehdistötiedotteessa.

Buckels arvelee yhdessä kollegansa Delrov Paulhusin ja Teksasin yliopiston Daniel Jonesin kanssa, että sadismi on erillinen persoonallisuuden muoto, joka kuuluu samaan ryhmään "synkkien luonteenpiirteiden" psykopatian, narsismin ja machiavellismin kanssa.

Tutkimusryhmä testasi sadismia laboratorio-olosuhteissa. He rekrytoivat osallistujat hakemalla ihmisiä, jotka voisivat ottaa osaa tutkimukseen, jonka aihe oli "persoonallisuus ja sietokyky haastavissa työtehtävissä". Osanottajat saivat valita usean eri epämiellyttävän tehtävän välillä: ötököiden tappamisen, ötököiden tappamisessa auttamisen, likaisten vessojen siivoamisen ja jääkylmän veden aiheuttaman kivun välillä.

Osanottajille näytti siltä, että ötökät murskattaisiin erityisellä laitteella. Tämän tarkoituksena oli lisätä kyseisen tehtävän kaameutta. Todellisuudessa ötököitä ei tapettu kokeessa, vaan ne tipahtivat laitteen läpi vahingoittumattomina.

71 osanottajasta 33,8 prosenttia valitsi vessojen siivoamisen ja 26,8 prosenttia valitsi ötököiden tappamisen. Kuten tutkijat odottivat, mitä korkeammat pisteet osanottaja sai sadistisia impulsseja mittaavassa testissä, sitä todennäköisemmin hän valitsi tehtäväkseen ötököiden tappamisen. Testissä korkeat sadistisuuspisteet saaneet ihmiset raportoivat ötököiden tappamisen miellyttävämmäksi tehtäväksi kuin muut ötököitä tappaneet, ja näiden osananottajien mielihyvä näytti nousevan sen mukaan, kuinka monta ötökkää he luulivat tappaneensa.

Tutkijoiden toisessa kokeessa huomattiin, että korkeat sadistisuuspisteet saaneet ihmiset myös ohjasivat epämiellyttävältä tuntuvaa ääntä viattomien ihmisten päälle todennäköisemmin kuin muut. He olivat myös ainoita tutkimuksen osanottajia, jotka näkivät erityistä vaivaa ja aikaa saadakseen ohjattua äänen uhrin päälle.

Tutkijoiden mielestä on tärkeää, ettei synkkien persoonallisuuksien olemassaoloa kiellettäisi. He uskovat, että toteutetut tutkimukset voisivat auttaa esimerkiksi eläinrääkkäyksen ja poliisin väkivaltaisuuden tutkimisessa.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat