Uusi sovellus voi paljastaa vanhemmille, miltä syntymätön lapsi tulee näyttämään – ja jopa miten vauva nukkuu yönsä

Uusi sovellus väittää voivansa kertoa tuleville vanhemmille, miltä heidän vielä syntymätön vauvansa tulee näyttämään vain DNA:n avulla. Aiheesta kertovat muun muassa Fox8, Financial Review ja Gizmodo.

Uudenlainen sovellus mahdollistaa ovulaation selvittämisen suljestä. Katso yllä oleva video!

Pitkä yhdeksän kuukauden odotusaika saa varmasti monen vanhemman pohtimaan useampaan otteeseen, miltä tuleva pienokainen tuleekaan näyttämään. Saako hän isän silmät ja äidin nenän? Nyt maailmalla on kehitetty sovellus, joka pystyy vastaamaan näihin kysymyksiin ennen lapsen syntymää.

Baby Glimpse-sovellus selvittää tiedot vanhempien DNA:n avulla. Eivätkä DNA:sta saatavat tulokset rajoitu vain hiusten tai silmien väriin, vaan palvelu kertoo voivansa selvittää jopa lapsen allergiat, pitääkö hän enemmän suolaisista tai makeista herkuista tai kuinka paljon lapsi nukkuu.

Tulos on arvio

Sovelluksen takana oleva HumanCode-yritys ei kuitenkaan väitä, että lapsi on syntyessään varmasti vanhempien DNA:sta saatujen tulosten mukainen. Sovellus antaa vain arvioita, millainen vauvasta todennäköisesti tulee. Amerikkalaisyhtiö julkaisi palvelun viime syksynä.

Sovelluksen kehittäjien mukaan tarkoituksena on tarjota vanhemmille viihdettä, helpottaa heidän uteliaisuuttaan ja opettaa  samalla geeneistä.

Miten palvelu toimii?

Ensin vanhempien täytyy tilata sovellus ja kotiinsa paketti DNA-näytteitä varten, jotka otetaan syljestä. Sylkinäytteet lähetetään yritykselle, ja muutaman viikon päästä tulokset ilmaantuvat puhelimen BabyGlimpse-sovellukseen.

Aivan halpaa huvi ei kuitenkaan ole, sillä sovellus ja paketti maksavat yhteensä 259,98 dollaria, noin 220 euroa.

Financial Reviewin haastattelemat terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat palveluun varauksella. He ovat huolissaan yksityisyydensuojasta sekä siitä, ettei alalla ole valvontaa. Yksityisyydensuojassa huolettaa nimenomaan se, että ihmiset luovuttavat DNA:nsa yrityksille.

DNA:n käyttäminen sovelluksissa ei ole kuitenkaan täysin uutta. Esimerkiksi viime vuonna julkaistiin laihdutussovellus, joka määrittelee käyttäjälle sopivan ruokavalion juuri DNA:n perusteella.

Lue myös:

    Uusimmat