Uusi-Seelanti sai ulkoministerikseen kasvotatuoidun maorinaisen ensimmäistä kertaa historiassa: "Ei ole mitään rajoja sille, mihin asti maori voi edetä"

Uuteen-Seelantiin nimitettiin tänään maan historian ensimmäinen maoreihin kuuluva naisulkoministeri. Nanaia Mahuta on myös ensimmäinen naispuolinen parlamentin jäsen, jolla on moko kauae, eli maorien perinteinen kasvotatuointi. 

Perinteinen maoritatuointi eli moko on symbolinen esitys kantajansa sukuhistoriasta ja asemasta maoriyhteisössä. Tatuointi tehdään perinteisessä seremoniassa eli tā mokossa, joka seuraa tarkoin vanhaa, maorien pyhänä pitämää protokollaa. Tatuointi on perinteisesti tehty käsin, mutta nykyään siinä käytetään myös moderneja tatuointikoneita. 

Nanaia Mahuta osallistui tā mokoon vuonna 2016.

"Kulttuurillamme on paikka kansainvälisellä tasolla"

Politiikan toimittaja Rukuwai Tipene-Allen, jolla on myös moko kauae, arvioi, että Mahutan leukatatuoinnilla on valtava merkitys. 

– Se osoittaa, että kulttuurillamme on paikka kansainvälisessä yhteisössä. Se, että hänellä on kasvoissaan esivanhempiensa merkit osoittaa, ettei ole mitään rajoja sillä, mihin asti maori voi edetä.

Tippene-Allen työskentelee Maori television -kanavalla, jonka tavoitteena on muun muassa elvyttää maorin kielen käyttöä julkisessa elämässä. Maorin kieltä puhuu noin nejä prosenttia uusiseelantilaisista. Kielestä tuli maan virallinen kieli vuonna 1987. Tätä ennen kieli pyrittiin pitkään aktiivisesti tukahduttamaan englannin tieltä.

Mahuta edustaa keskustavasemmistolaista työväenpuoluetta, joka otti 49 prosentin kannatuksellaan murskavoiton viime kuun parlamenttivaaleissa. Vaalituloksen myötä Uuden-Seelannin parlamentista tulee yksi maailman moninaisimmista. Lähes puolet 120 kansanedustajasta on naisia. Noin kymmenes kansanedustajista ilmoittaa julkisesti kuuluvansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin. Tämä luku on mediatietojen mukaan tällä hetkellä maailman suurin. Varapääministeri Grant Robinson on homoseksuaali. 

– Hallituksen ministerivalinnat perustuvat ansioihin. Olen erittäin ylpeä siitä, että ansioituneita ihmisiä tulee monenlaisista ihmisryhmistä. Vaalitulos kuvastaa sitä Uutta-Seelantia, joka heidät äänesti valtaan, sanoi pääministeri Jacinda Ardern.

Sukua vanhoille hallitsijoille

Mahuta on ollut parlamentin jäsen vuodesta 1996. Hänellä on aiemmin ollut useita ministeritehtäviä muun muassa aluekehitysministerinä ja maoriasiain ministerinä. Hän on myös sukua perinteiselle maorihallitsijoille Te Arikinui Te Atairangikaahulle ja Tūheitia Potatau Te Wherowherolle

Mahutasta tulee kaikkiaan vasta toinen maoritaustainen ulkoministeri. Hänen edeltäjänsä Winston Peters on myös maori, mutta hän ei ole osallistunut tā mokoon. 

Uuden-Seelannin alkuperäiskansa maorit muodostaa tällä hetkellä noin 16 prosenttia maan väestöstä. Eurooppalaistaustaisia uusiseelantilaisista on noin 64 prosenttia. Muita tunnettuja maoreja ovat esimerkiksi oopperalaulaja Kiri Te Kanawa , golfari Michael Campbell ja elokuvaohjaaja Lee Tamahori. Myös monet Uuden-Seelannin hyvinmenestyneen rugbymaajoukkueen pelaajista ovat maoritaustaisia.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja