Uusi rahapeliyhtiö aloittaa ensi vuonna – kriitikoiden mukaan taustalla tuottojen tavoittelu eikä vastuullisuus

Suomen rahapelien monopoli puhuttaa –"pitkällä aikavälillä tulee ongelmia" 3:00

Ensi vuoden alussa Suomessa aloittaa uusi rahapeliyhtiö, kun Fintoton, RAY:n ja Veikkauksen rahapelitoiminnat yhdistyvät. Uusi yhtiö on myyty lähinnä sillä idealla, että yksi valtion omistama rahapeliyhtiö ehkäisee rahapelaamiseen liittyviä ongelmia tehokkaammin kuin kolme erillistä yhtiötä.

Kriitikoiden mielestä uuden yhtiön taustalla on enemmän tuottojen tavoittelu ja uusien pelimuotojen kehittely kuin vastuullisuus.

Kolmen rahapeliyhtiön yhteensulattaminen tarkoittaa sitä, että pelaaminen halutaan pitää Suomessa tiukasti omassa valvonnassa myös tulevaisuudessa.

– Keskeisin asia on se, että halutaan turvata Suomen yksinoikeusjärjestelmä, se on lähtökohta. Kun kolme toimijaa muuttuu yhdeksi, tämä järjestelmä on entistä selvempi ja silloin tämä järjestelmä myös vahvistuu, RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo.

Rikollisuus aisoihin

Yhdistymistä on perusteltu voimakkaasti myös sillä, että pelaamiseen liittyvät haitat ja siihen liittyvä rikollisuus pysyvät paremmin aisoissa.

Tutkijan mukaan tämä on lähinnä silmänlumetta. 

– Suomen järjestelmän ongelma on se, että täällä perustellaan sitä pelihaittojen ehkäisyllä ja vastuullisuudella, mutta tosiasiallinen syy on se tuottojen tavoittelu, väitöskirjatutkija Antti Myllymaa Helsingin yliopistosta sanoo.

Ajatuspaja Liberan toiminninjohtajan Heikki Pursiaisen mukaan pelien markkinointi ja haittojen ehkäisy pitäisi erottaa selvästi toisistaan. Suomen rahapelijärjestelmä pitäisi hänen mukaansa miettiä kokonaan uusiksi.

– Silloin ei olisi tätä jakomielitautista systeemiä, jossa valtion monopoli samaan aikaan muka valvoo ja vähentää haittoja sekä markkinoi rahapelejä. Nythän tämä järjestelmä on vaan syntynyt ikäään kuin historiallisista syistä ja se menee eteenpäin ilman että missään vaiheessa kunnolla pohditaan, millainen olisi järkevä rahapelijärjestelmä, Pursiainen sanoo.

Kilpailua kansainvälistä pelitoimintaa vastaan

Suomessakin pelejä pelataan entistä enemmän internetissä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportin mukaan 25-34-vuotiasta noin 40 prosenttia pelasi viime vuonna verkossa.

Kansainväliset toimijat kärkkyvät Suomesta aggressiivisesti entistä enemmän markkinoita.

RAY:n Nummikoski myöntää, että uusi yhtiö pystyy vastaamaan paremmin lisääntyvään kilpailuun.

– Kyllä uskon, että tämä antaa leveämmät hartiat myös kilpailla tätä kansainvälistä pelitoimintaa vastaan, joka verkon kautta tulee Suomeen vapaasti. Monet muut Euroopan maat rajoittavat pelaamisen maasta ulos, muttta Suomi ei halua rajoittaa tätä, joten sen takia tarvitaan hyvää kansallista järjestelmää, että kansalaiset pelaisivat sitä.

Suomi on säilyttänyt rahapelien yksinoikeusjärjestelmänsä, koska EU:lle on onnistuttu vakuuttamaan, että tuottoja kerätään niin sanotusti hyviin tarkoituksiin. Tutkijan mukaan Suomen erityisasema ei ole kiveen kirjoitettu.

– Lähinnä on kysymys siitä, että kun tämä uusi yksittäinen Veikkaus aloittaa, niin onko se vastuullisuus tosiallisesti tämän peliyhtiön pääasiallinen tarkoitus vai onko se se tuottojen tavoittelu. Jos tämä tuottojen tavoittelu menee vastuullisuuden yli, niin kyllä näen, että pitkällä aikavälillä tulee ongelmia tämän järjestelmän kanssa, Antti Myllymaa sanoo.

Suomi ei ole poikkeus

RAY:n Nummikoski muistuttaa, että jokainen maa säätelee pelaamista omalla tavallaan.

– Nyt täytyy muistaa, että jokainen maa on erityisjärjestelyn piirissä, jokainen maa säätelee rahapelaamista niin kuin haluaa. Suomi ei ole tässä asiassa millään tavalla poikkeus. Ja täytyy muistaa, että muutama vuosi sitten Suomi sai ainoana Euroopan unionin jäsenmaana puhtaat paperit tässä asiassa, joten siinä mielessä meidän järjestelmä on oikein hyvä myös unionin näkökulmasta.

Ensi vuonna aloittavan uuden rahapeliyhtiön nimeksi tulee Veikkaus. Se on ilmoittanut tuottavansa yli miljardi euroa vuodessa yhteiseen hyvään.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat