Mainos

Uusi perustuslakiesitys painottaa parlamentarismia

Eduskunnan ja valtioneuvoston valtaoikeudet lisääntyvät ja tasavallan presidentin valta kaventuu, jos Paavo Nikulan johtaman valtiosääntökomitean ehdotus uudeksi Suomen hallitusmuodoksi toteutuu. Esitys uudeksi perustuslaiksi on luovutettu tänään oikeusministeri Kari Häkämiehelle.

Mietinnön mukaan pääministeri valittaisiin aina eduskunnassa. Nykyisin pääministerin nimittää presidentti. Eduskunnan asema vahvistuisi myös kansainvälisten velvotteiden hyväksymisessä. Eduskunnan olisi hyväksyttävä kaikki lainsäädännön alaan kuuluvat tai merkitykseltään huomattavat kansainväliset velvoitteet.

Nikulan komitean esityksen mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaisi tasavallan presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa. Säännös vastaisi ulkopoliittisessa päätöksenteossa nykyisin noudatettuja parlamentaarisia käytäntöjä ja se edellyttäisi presidentin ja valtioneuvoston kiinteää yhteistyötä Suomen ulkopolitiikan johtamisessa.

Häkämies vastustaa presidentin ulkopoliittisen vallan rajoittamista

Oikeusministeri Kari Häkämies vastustaa esityksessä ehdotettua tasavallan presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien rajoittamista.
-Olen aikaisemmin sanonut mielipiteenäni, että en ole ollut hirvittävän halukas avaamaan nykyistä pykälää, kun puhutaan tasavallan presidentin ulkopoliittisista valtaoikeuksista, Häkämies sanoi.

Häkämies arvioi, että valtiosääntöuudistuksen jatkovalmistelussa asiaan saatetaan puuttua. Hän kertoi myös keskustelleensa perjantaina presidentti Martti Ahtisaaren kanssa Nikulan komitean työstä.
(STT-MTV3)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.