Uusi laki kieltäisi nuorelta öiset viikonloppuajelut – ”Valvominen käytännössä melko mahdotonta”

2:04
Näin asiantuntijat suomivat lakiehdotuksen valvomisen vaikeutta.

Jos lakiehdotus hyväksytään, riittää ajokortin hakemiseen huoltajan lupa. Alaikäisten kuskien ajokkeihin tulisi oma tunnus, ja ajaminen olisi kiellettyä yöaikaan lauantaina ja sunnuntaina

Ensi keväänä 17-vuotiaiden mahdollisuus saada henkilöauton ajokortti saattaa helpottua. Lakiehdotuksessa kaavaillaan nykyisestä byrokraattiseksi ja kalliiksi koetusta poikkeuslupamenettelystä luopumista.

Nykyään B-ajokortin saa poikkeusluvalla esimerkiksi harrastukseen kulkemisen tai huonojen joukkoliikenneyhteyksien perusteella. Käytännössä vain pieni osa hakemuksista hylätään.

Jos lakiehdotus hyväksytään, riittää ajokortin hakemiseen huoltajan lupa. Alaikäisten kuskien ajokkeihin tulisi oma tunnus, ja ajaminen olisi kiellettyä yöaikaan lauantaina ja sunnuntaina. Lisäksi pakollista opetusta on tulisi kaksi tuntia lisää.

– Tarkoitus on sen perinteisen ajo-opetuksen sijasta pyrkiä vaikuttamaan nuorten kuljettajien asenteisiin ja tarpeettomaan haluun ottaa turhia riskejä liikenteessä ja oppia hallitsemaan omaan liikennekäyttäytymistä, Liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtaja Sini Wirén kertoo MTV Uutisille.

Asiantuntijat: Miten lakia valvottaisiin?

MTV:n Uutisaamussa Suomen Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi pohtii, miten poliisi pystyy valvomaan nuorten yöajelua tai nuoren kuljettajan tunnuksen käyttöä ohuilla resursseillaan. Autoliittokin epäilee, onnistuuko uusien rajoitusten toteutumisen vahtiminen.

– Kyllä se valvominen on käytännössä melko mahdotonta, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen sanoo.

Hän kuitenkin toteaa, että nuoret käyttäytyvät liikenteessä pääsääntöisesti paremmin kuin aikaisemmin. Kiviniemi taas toivoo, että nuorten vanhemmat käyttävät oikeuttaan päättää, onko nuori valmis autokouluun ja henkilöauton rattiin.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

– Toivon vanhemmilta suoraselkäisyyttä. Jos lapsi on siinä kehitysvaiheessa ettei ajokortti ole järkevä, niin silloin vanhempien pitää asiaan puuttua, hän toteaa.

12:41
Lähes jokainen poikkeuslupaa hakeneista 17-vuotiaista saa ajokortin.

Liikenneturva kriittinen uudistuksesta

Liikenneturvasta uudistukseen suhtaudutaan kriittisesti. Nuoret ovat yliedustettuna tieliikennekuolemissa.

– Nuorten osalta kuolemat ja loukkaantuneet eivät ole vähentyneet toivotulla tavalla. Edelleen kymmeniä nuoria kuolee vuosittain ja tavoitteena olisi puolittaa kuolemat tämän vuosikymmenen aikana. Vielä pitäisi kehitystä tapahtua. suunnittelija Toni Vuoristo Liikenneturvasta sanoo.

Kuuntele Uutisaamun keskustelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

9:56

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja