Uusi kirja: H&M:n Myanmarin-tehtaissa töissä 14-vuotiaita

Vaatejätti Hennes & Mauritz käyttää Myanmarissa tehtaita, joissa jopa 14-vuotiaat lapset työskentelevät yli 12-tuntisia päiviä, kertoo ensi viikolla Ruotsissa julkaistava Modeslavar-kirja. 

Asiasta kertoo muun muassa brittilehti Guardian. 

Kirjan kirjoittajat Moa Kärnstrand ja Tobias Andersson tapasivat muun muassa 15-vuotiaita tyttöjä, jotka työskentelivät iltakymmeneen, Guardian kertoo.

– Tutkintamme osoittaa, että H&M:n hankkijat palkkaavat todella nuoria, joilla on todella pitkiä työpäiviä, ja tehtaat piilottavat tämän. Tämä on vastoin Myanmarin lakeja, kansainvälisiä sopimuksia sekä H&M:n omia sääntöjä, sanoo Moa Kärnstrand ruotsalaislehti Expressenin mukaan.  

Myanmarin lain mukaan 14-16-vuotiaat voivat työskennellä neljä tuntia päivässä lääkärintodistuksella, Expressen kertoo.

Lapsityön määritelmä vaihtelee

H&M:n mukaan yhtiö ei salli lapsityötä missään muodossa.

– Kun 14-18-vuotiaat työskentelevät, ei ole kansainvälisten työlakien mukaan kyse lapsityöstä. ILO sen sijaan painottaa, kuinka tärkeää on olla sulkematta tätä ikäryhmää työn ulkopuolelle Myanmarissa, yritys sanoi lausunnossaan.  

YK:n alaisen kansainvälisen työjärjestön ILO:n mukaan tavallinen alaikäraja työlle on 15 vuotta, mutta kehitysmaissa se voi olla poikkeuksellisesti 14 vuotta.

Kevyttä työtä voi kuitenkin tehdä 13-15-vuotiaana ja kehitysmaissa poikkeuksellisesti 12-14-vuotiaana.  

ILO:n mukaan lapsityöllä tarkoitetaan työtä, joka muun muassa estää koulunkäynnin tai häiritsee sitä.  

ILO:n mukaan Myanmar ei ole ratifioinut sopimusta työnteon alaikärajasta.

Lue myös:

    Uusimmat