Finnwatch: Nesteen käyttämän palmuöljyn tuotannossa ihmisoikeusongelmia

Malesialaisen palmuöljy-yhtiön IOI Groupin tuotannossa on edelleen vakavia ihmisoikeusongelmia, kertoo yritysvastuuta tutkiva kansalaisjärjestö Finnwatch.

Järjestö on seurannut yhtiön työoloja useiden vuosien ajan.

IOI Group toimittaa palmuöljyn rasvahappotislettä muun muassa suomalaiselle valtionyhtiölle Nesteelle.

Finnwatchin mukaan Malesiassa IOI Groupin tilalla työskentelevät siirtotyöläiset ovat maksaneet yritykselle suuria rekrytointimaksuja työllistymisestään. Lisäksi heitä on johdettu harhaan lupaamalla kahdeksan tunnin työpäiviä kuukausipalkalla.

Todellisuudessa he ovat tehneet pitkiä päiviä suoriteperusteisella palkkauksella.

–  Työtunneista ei pidetä kirjaa, ja työnantajalla on lupa evätä minimipalkan maksu, mikäli työntekijä ei saavuta työnantajan asettamia tavoitteita, sanoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér järjestön tiedotteessa.

–  Osa työntekijöistä on majoitettu surkeassa kunnossa oleviin asuntoihin, joissa he ovat joutuneet nukkumaan ilman sänkyä ja kunnollista patjaa.

Seurannassa vuodesta 2014

Keskiviikkona julkaistu raportti on järjestön mukaan poikkeuksellinen, koska se perustuu työntekijöiden itse tekemään valitukseen Finnwatchille.

–  Intialaisen siirtotyöntekijän sukulainen oli yrittänyt pitkään korjata ongelmia työehdoissa ja asuinoloissa. Lopulta hän löysi Finnwatchin, otti yhteyttä, ja me ryhdyimme tutkimaan asiaa, Finér sanoo tiedotteessa.

Finnwatch kertoo seuranneensa malesialaisen IOI Groupin työoloja vuodesta 2014 lähtien.

Vuosien saatossa yritys on luvannut korjata ongelmia.

Esimerkiksi aiemmin samaisella tilalla siirtotyöläisiä lyöneet ja heidän nimiään väärentäneet esihenkilöt eivät Finnwatchin tietojen mukaan enää ole siellä töissä.

–  Tänään julkaistun raportin valossa vaikuttaa kuitenkin siltä, että laadittujen linjausten toimeenpanossa ei ole täysin onnistuttu. Yrityksellä ei myöskään vaikuta olevan tehokkaita prosesseja epäkohtien tunnistamiseen, tiedotteessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat