Uusi hallitus lupaa parannuksia vuokralaisten asemaan – sen sijaan omistusasujat joutuvat luopumaan asuntolainan korkovähennyksestä

6:58
Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten uusi hallitusohjelma vaikuttaa asumiseen.

Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi vuokralaisten aseman parantaminen. Se tarkoittaa muun muassa vuokrien nousun hillitsemistä rajoituksilla ja lisäämällä tuettua asumista suuren kysynnän alueilla. 

– Omistusasujalle sen sijaan uuden hallitusohjelman linjaukset näkyvät eniten ympäristölinjausten kautta, Huomenta Suomessa vieraillut ekonomisti Lauri Vuori Pellervon tutkimuskeskuksesta kertoo. 

Esimerkiksi fossiilisiin polttoaineisiin pohjautuvien lämmitysjärjestelmien hinnat tulevat todennäköisesti nousemaan, ja öljylämmityksestä halutaan asteittain eroon.

Toinen omistusasujan kukkaroon vaikuttava asia on asuntolainan korkovähennys. Korkovähennystä on pienennetty vuosien ajan, ja nyt siitä luovutaan kokonaan. 

– Kun korot ovat matalalla, se ei välttämättä paljoakaan näy lainanottajan taskussa, Vuori sanoo.  

Asuntolainojen korot pysyvät matalalla jatkossakin

Asuntolainojen korot ovat nyt historiallisen matalalla, sanoo POP Pankki -ryhmän johtaja Timo Hulkko. Hän puhuu "pakkosäästämisestä".

– Jos hankkii omistusasunnon, sitoutuu myös lainan hoitamiseen. Näillä korkotasoilla kun lasketaan, suurin osa siitä kuukausikohtaisesta lainaerän maksamisesta on lainan lyhentämistä, eli säästämistä, Hulkko selittää. 

Mitä korkeammalle korot nousevat, sitä vähemmän laina lyhenee. Siitä ei Vuoren mukaan tarvitse ainakaan tällä hetkellä huolestua. 

– Euroopan keskuspankki ilmoitti, ettei asuntolainojen korkoja tulla vuoteen nostamaan, ja näyttää ettei ihan heti sen jälkeenkään, Vuori sanoo.

Asuntomarkkinat jakautuneet Suomessa

Asuntomarkkinat ovat jakautuneet pääkaupunkiseutuun ja muuhun Suomeen, POP Pankin Hulkko kertoo. Kun rakentaminen keskittyy suuriin kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin, vaikuttaa se myös asuntomarkkinoihin.

Hulkon mielestä yleisesti ottaen kuitenkin myös pienemmissä kaupungeissa asunnot menevät kaupaksi, vaikka myyntiajat ovatkin kasvaneet. 

Vuori on samoilla linjoilla Hulkon kanssa.

– Jos pelkää oman asuntonsa puolesta, pitää tiedostaa että asunnon arvo voi laskea, mutta mitään dramaattista pudotusta ei ole nähty eikä varmasti tulla näkemäänkään.

Katso koko Huomenta Suomen keskustelu yllä olevalta videolta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja