Helsinkiläinen yksinhuoltaja haluasi vaihtaa öljylämmityksen uusiutuvaan energiaan, mutta rahat eivät riitä – "Inhoan öljyä"

2:09

Uusi hallitus suunnittelee lämmityspolttoaineisiin yhteensä sadan miljoonan euron veronkorotuksia  alkaneen hallituskauden aikana. Hallitus myös patistaa valtiota ja kuntia luopumaan kiinteistöjen lämmittämisestä öljyllä. Veronkorotukset aiheuttavat kuitenkin huolta pientaloasukkaissa.

Suomessa on noin 200 000 pientaloa, jotka lämpiävät öljyllä. Yksi sellaisessa asuvista on yksinhuoltaja Essi Kaila. Hän asuu Helsingin Maununnevalla 1950-luvulla valmistuneessa pientalossa, jota hän lämmittää 1980-luvulta asennetulla öljykattilalla.

Kailalta kuluu lämmitysöljyyn nykyhinnalla noin 2400 euroa vuodessa.

– Se on niin iso summa, että veronkorotus vääjäämättä sitten vähentää perheeni ruokarahoista monta euroa kuussa. Ei paljoa jää sen jälkeen viivan alle, Kaila sanoo.

Puolet pientaloasujista on yksineläjiä

Hallituksen tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen pian sen jälkeen.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen pitää hallituksen tavoitetta hyvänä. Hän kuitenkin toivoo, että tavoitteeseen päästäisiin muuten kuin pientaloasujien verotusta lisäämällä. Korotus voi olla jopa sata euroa vuodessa.

– Voidaan arvioida, että se olisi useita kymmeniä euroja tai sata euroa vuositasolla, jos se tehdään kertakustannuksena. Riippuu tietysti hallituksen päätöksistä. Meidän toiveena on, että sitä ei tarvitsisi tehdä.

Noin puolet öljylämmiteissä pientaloissa asuvista on Savolaisen mukaan ikääntyneitä yksineläjiä. Heille kymmpienkin lisälasku lämmityksessä voi olla vakava asia.

–Yksinelävä, ikääntynyt, joka asuu öljylämmitteissä talossa, käyttää jo nyt lähemmäksi viittäkymmentä prosenttia käytettävissä olevista tuloista asumiseen. Hän joutuu tinkimään ruuasta, lääkkeistä ja muista perustarpeista ja se on Savolainen sanoo.

"Inhoan sitä, että öljyä tuodaan minulle jostakin Arabiasta"

Hallitus on luvannut kotitalouksille helpotuksia energiaremonttien tekemiseen. Kaila toivoo, että helpotuksia tulisi nopeasti esimerkiksi kotitalousvähennyksen laajentamisen muodossa. Hänellä on kova halua luopua öljylämmityksestä niin nopeasti kuin mahdollista.

Kaila on suunnitellut maalämpöön siirtymistä, mutta raha ei riitä remonttiin ja lainaa on vaikea saada.

– En mitään muuta haluaisikaan kuin siirtyä uusiutuviin lämmitysjärjestelmiin, mutta minulla ei oo varaa. Inhoan öljyä ja inhoan, että sitä tuodaan mulle jostain Arabiasta. En pysty kuitenkaan siirtymään. Lämmitysjärjestelmän uusiminen pois fossiilisista maksaa noin 20 000 euroa ja tuskin saan lainaa siihen.

– Antakaa meillä porkkanaa, Tukekaa meitä tekemään nämä remontit, jotta ilmastotavoitteeseen päästään. Ei keppiä, koska muuten me pienituloiset emme pärjää, Kaila vetoaa hallitukseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja