Uusi hallitus aloittaa maailmantalouden horjunnan keskellä – Suomen näkymä on monia valoisampi: "Emme ole missään erikoistarkkailussa"

Suomen talous EU-komission syynissä - millaiset suositukset tulossa? 7:17
Elinkeinoelämän keskusliiton pääekomonisti Penna Urrila vieraili Huomenta Suomessa.

EU-komissio julkaisi eilen katsauksen Suomen talouden tilasta ja antoi maakohtaisia neuvoja, mitä kunkin maan kannattaisi taloudelleen tehdä.

Huomenta Suomessa vierailleen Elinkeinoelämän keskusliiton pääekomonisti Penna Urrilan mukaan toimintasuosituksen ovat tässä vaiheessa ennen kaikkea ennaltaehkäiseviä toimia. Komissio haluaa kiinnittää huomiota asioihin, joita Suomen kannattaisi tehdä.

Seuraava askel ovat vaikeuksiin joutuneet maat, ja silloin velvollisuus toimenpiteisiin kasvaa. Suomi on niin sanotusti ensimmäisellä portaalla, eli ennaltaehkäisevässä vaiheessa.

– Emme ole missään erikoistarkkailussa. Näitä suosituksia saavat kaikki jäsenmaat.

Neuvot olivat odotettavissa

Uuden hallituksen ministerit on nyt julkaistu. Urrilan mukaan uusi hallitus joutuu aloittamaan työskentelynsä kansainvälisesti heikossa ympäristössä talouden kannalta. Viimeiset neljä vuotta olivat hyviä taloudellisesti. Suomen tilanne on tällä hetkellä kohtalainen.

– Suomen talous on lähtenyt elpymään. Olemme saaneet kiinni osan niistä menetyksistä, joita finanssikriisi ja sen jälkeiset vaikeat vuodet meille aiheuttivat. Pääsemme lähtemään uudelle hallituskaudelle ihan kohtalaisesta tilanteesta.

Ennusteiden mukaan talouskasvu tulee jäämään hyvin matalaksi. Esimerkiksi valtionvarainministeriön ennusteessa on nollalla alkavia lukuja.

Urrilan mukaan EU-komission neuvot olivat hyvin odotettuja, eikä joukossa ollut yllätyksiä.

– Ne olivat myös hyvin oikeaan osuvia. Siellä kiinnitettiin huomiota asioihin, jotka ovat Suomessa korjattavien listalla.

Listalla olivat muun muassa julkisen talouden menopaineet, sosiaaliturva ja sen kannustavuus, työllisyys, investoinnit, ympäristöasiat ja kotitalouksien velkaantuminen.

Italialla menee huonosti

EU-komission valvontaan voi joutua, jos ongelmat alkavat kasaantua. Ääritilanteissa maa voi joutua maksamaan sakkoja, jos ongelmiin ei puututa. Italia on tällä hetkellä hankalassa tilanteessa ja komissio on lisännyt painetta maata kohtaan.

– Yksittäisenä maana Italia on kaikista suurin riski tällä hetkellä.

– Rakenteelliset ongelmat ovat erittäin syviä, eikä niitä ole juuri pystytty korjaamaan.

Lue myös:

    Uusimmat