Uusi energiatodistuslaki herättää voimakasta arvostelua

Kesäkuun alusta voimaan astunut laki energiatodistuksista herättää voimakasta arvostelua. Vuoden 1980 jälkeen rakennetun kerrostaloasunnon tai pientalon omistajan on nykyään teetettävä energiatodistus myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Todistuksesta voi joutua maksamaan jopa 1 500 euroa, ja se on voimassa kymmenen vuotta. Aiemmin todistus oli pakollinen vain uusille taloille.

Uutta lakia on perusteltu sillä, että rakennuksia on todistuksessa määriteltävän energialuokan ansiosta entistä helpompi vertailla keskenään. Todistukseen merkitty energiankulutus on johdettu rakennuksen ominaisuuksista.

Asukasyhdistyksissä lakia pidetään epäonnistuneena.

– Tässä arvot ovat vain laskennallisia, eivätkä ne perustu mihinkään mittaustuloksiin, ihmettelee Halkokarin Pienkiinteistöyhdistyksen varapuheenjohtaja Hannu Lankila.

Myös Suomen Omakotiliitto vastustaa uutta lakia. Se katsoo energiatodistuksen asettavan sähkö- ja öljylämmitteiset talot epäoikeudenmukaiseen asemaan, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta esimerkiksi edullisempaan kaukolämpöön.

Tavoitteena päästöjen väheneminen

Vertailun helpottumisen lisäksi energiantodistuksen hyviksi puoliksi kerrotaan se, että sen mukana saa ammattilaisten laatimia säästösuosituksia, joita noudattamalla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.

– Pitkällä aikavälillä päästöt ja saastuminen vähenevät, arvioi energiatodistuksia laativan K-P:n LVI-suunnittelutoimiston toimitusjohtaja Seppo Puputti.

Puputti on sitä mieltä, että uusi energiatodistus antaa rakennuksen energiankulutuksesta oikeudenmukaisemman kuvan kuin yksittäisten käyttäjien sähkölaskut.

Lain mukaan energiatodistusta ei vaadita esimerkiksi, jos

– rakennuksen pinta-ala on alle 50 m2

– kyseessä on loma-asunto, jota ei käytetä yli neljää kuukautta vuodessa

– kyseessä on loma-asunto, jota ei käytetä majoituselinkeinon harjoittamiseen

– rakennus on suojeltu

Lue myös:

    Uusimmat