Oletko suihkussa 5 vai 20 minuuttia? Saatat pian joutua maksamaan pesuhetkistä minuuttitaksalla – tällaisista summista on kyse

Kuinka paljon on hintaeroa 5 minuutin ja 20 minuutin suihkuilla? Viiden jälkeen -ohjelma selvitti 1:55
Oletko suihkussa 5 vai 20 minuuttia? Tämän verran se oikeasti maksaa.

Taloyhtiöiden kiinteä vesimaksu siirtyy historiaan, kun Suomessa siirrytään asuntokohtaiseen kulutuksen mittaamiseen. Suihkussa lotraaminen siis kallistuu.

EU:n energiatehokkuusdirektiiviin pohjautuva laki vaikuttaa parin miljoonan suomalaisen vedenkäyttöön.

Eduskunnassa viime viikolla hyväksytty laki edellyttää, että taloyhtiöiden vesilaskutus perustuu asuntokohtaisen kulutuksen mittaamiseen. Lasku perustuu jatkossa käytetyn veden määrään, ja sen lämmittämiseen käytettyyn energiaan. 

Keskivertosuomalainen käyttää vuorokaudessa noin 140 litraa vettä, ja kovimmat kuluttajat yli 300 litraa. 5 minuutin lämmin suihku maksaa kerrostaloasunnossa noin 0,30 euroa ja 20 minuutin lämmin suihku 1,2 euroa. 

Asuntokohtaiset mittarit tulossa pian

Monissa taloyhtiöissä vesimaksu on kiinteä summa, ja määräytyy asunnossa asuvien henkilöiden lukumäärän mukaan. Tähän on tulossa muutos, kun lasku perustuu omaan kulutukseen.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen sanoo taloyhtöiden joutuvan piakkoin asentamaan asuntokohtaisia vesimittareita.

– Laki on hyväksytty ja se tulee astumaan voimaan. Sen jälkeen, kun taloyhtiöön tehdään isompaa korjausta ja vaihdetaan käyttövesiputket, asennetaan myös mittarit. Ja kun vesimittarit on asennettu, on velvollisuus laskuttaa niiden lukeman mukaan, Pynnönen sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vesi on Suomessa edullista, mutta alueellisesti hinnoissa on suuria eroja, sanoo Vesilaitosyhdistyksen apulaisjohtaja Mika Rontu.

– Viime kädessä vesilaitoksen omistaja päättää hinnoista. Suurimmilla toimijoilla on luonnollisesti suuruuden ekonomia, eli jos on tiiviisti rakennettu pienelle alueella ja paljon ihmisiä, on vesi edullista tuottaa, kun taas  harvemmin asutuilla alueilla veden tuottaminen on kalliimpaa, Rontu sanoo.

Motivan ja Työtehoseuran selvityksen mukaan kotitalouksien vedenkulutus vähenee noin kahdeksan prosenttia, kun vedestä laskutetaan todellisen kulutuksen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat