Uudet Talvivaara-väitteet Finanssivalvonnan syynissä

Finanssivalvonta kertoo perehtyneensä Long Play -verkkojulkaisun Talvivaaraa koskevaan laajaan artikkeliin.

– Olemme lukeneet jutun ja seuranneet uutisointia muutenkin. Otamme nämä tiedot huomioon valvonnassamme. Emme voi valitettavasti kommentoida yksittäisten valvottavien asioita tätä laajemmin, selittää Finanssivalvonnan markkinavalvoja Anu Lassila-Lonka.

Jutussa kerrotaan muun muassa vuonna 2008 tehdystä metallitehtaan “kulissikäynnistyksestä”. Metallitehtaaseen oli tehty pikavauhdilla väliaikaisia ja riskialttiita putkiviritelmiä, joita purettiin virallisen käynnistyksen jälkeen pois.

Käynnistyspäivänä Talvivaara kuitenkin tiedotti, että se oli aloittanut metallin tuotannon suunnitellusti ja koko tuotantoprosessi oli käynnissä.

Lisäksi artikkelissa paljastetaan, että keskeiset ympäristöongelmat havaittiin yhtiön sisällä jo varhain. Epäiltyä ympäristörikosta koskevasta poliisin tutkintamateriaalista selviää, että arvioitua paljon korkeammat päästöpitoisuudet ja kipsisakka-altaan kriittinen vesitilanne olivat yhtiön tiedossa jo 2009.

Finanssivalvonnan yhtenä tehtävänä on valvoa, että pörssiyhtiöt tiedottavat toiminnastaan totuudenmukaisesti, jotta sijoittajat saavat riittävät tiedot omien sijoituspäätöstensä tueksi.

Talvivaara ei ole kommentoinut Long Playn väitteitä vedoten siihen, että yhtiöön liittyvä ympäristörikostutkinta on kesken. Tapaus on syyteharkinnassa.

"Harhaan ei saa johtaa"

Väitetyn kulissikäynnistyksen aikaan Talvivaara ei ollut vielä listautunut Helsingin pörssiin. Listautuminen tapahtui 2009. Yhtiö oli kuitenkin jo vuodesta 2007 alkaen noteerattu Lontoon pörssin päälistalla.

Lassila-Longan mukaan Finanssivalvonta valvoo myös niitä suomalaisyrityksiä, jotka ovat listautuneet muualle kuin Suomeen. Valvontavastuu on lisäksi kyseisen kauppapaikan valvojilla.

Finanssivalvonnan tehtäviin kuuluu tarkkailla osavuosikatsausten ja tilinpäätösten lisäksi ns. jatkuvaa tiedottamista, johon kuuluvat muun muassa tiedotteet ja yhtiön johdon julkisuudessa antamat lausunnot.

Saako pörssiyhtiö viestinnässään liioitella tai antaa harhaanjohtavaa tietoa toiminnastaan?

Lassila-Lonka ei ota kantaa Talvivaaraan, mutta vastaus on selvä.

– Ei voi. Arvopaperimarkkinalain mukaan totuudenvastaisten tai harhaanjohtavien tietojen antaminen on kiellettyä. Yhtiön on ilman aiheetonta viivytystä julkaistava seikat, jotka ovat omiaan olennaisesti vaikuttamaan arvopaperin arvoon.

Onko valvoja puuttunut aiemmin? Fiva ei kerro

MTV:n 45 minuuttia -ohjelma pyysi jo viime vuonna Finanssivalvonnalta tietoa sen Talvivaaraan liittyvistä mahdollisista valvontatoimista, mutta viranomainen kieltäytyi, koska sen tulkinnan mukaan laki estää tietojen antamisen.

45 minuuttia kiinnitti jutussaan huomiota siihen, että Talvivaara oli toistuvasti ennustanut tulevan kehityksen liian positiivisesti.

Johdon myönteiset viestit näyttävät vedonneen erityisesti kotitalouksiin, jotka ovat hamstranneet viime vuosina Talvivaaran osakkeita. Tällä hetkellä kotitalouksien osuus omistajista on noin 60 prosenttia.

Finanssivalvonnan mukaan heidän valvonta-asiansa tulevat julkisiksi vain joidenkin sanktioiden yhteydessä tai silloin, jos mahdollisia pörssirikoksia ryhdyttäisiin käsittelemään oikeudessa.

MTV Uutiset on valittanut Finanssivalvonnan salaamispäätöksestä hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat