Poliisi MTV:lle: Rovaniemen kaupungin rökälesijoituksiin liittyvästä rikostutkinnasta ei saada vastauksia ennen kuntavaaleja

4:09
Puoluesihteerit tyrmäävät kuntavaalien siirron – oikeusministeri Henriksson: "Edelleen lähdetään siitä, että vaalit pystytään järjestämään"

Lapin poliisilaitos on käynnistänyt esitutkinnan Rovaniemen kaupungin sijoitustoimintaan liittyvästä virkarikosepäilystä.

Poliisin tiedotteen mukaan Rovaniemen kaupungin edustaja on toimittanut 16. helmikuuta Lapin poliisilaitokselle kaupungin sijoitustoimintaa koskevan tutkintapyynnön. Poliisilaitos päätti, että tutkintapyynnössä kuvattujen tapahtumien osalta on syytä epäillä rikosta.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomo Seikkula kertoo MTV Uutisille, että poliisi tutkii tapausta vielä kaupungin antamien tietojen pohjalta, jonka vuoksi se ei voi juuri tiedottaa asiasta enempää.

Riskisijoitus vuonna 2017

Rovaniemen kaupunki teki vuonna 2017 kahden miljoonan euron velkakirjasijoituksen Front Finance -yhtiöön. Viime marraskuussa kaupunki ilmoitti, että sijoittamiseen liittyvä riski on realisoitunut.

Front Finance hakeutui yrityssaneeraukseen keväällä 2020, ja yrityssaneerausohjelma hyväksyttiin Helsingin käräjäoikeudessa lokakuun lopulla. Rovaniemen kaupungin kerrottiin saneerausohjelman myötä menettävän sijoittamastaan pääomasta noin 731 000 euroa.

– Front Financen velkakirjasijoitukset ovat olleet niin sanottuja korkean tuoton sijoituksia, joihin on liittynyt myös korkea riski. Kaupunki on ryhtynyt toimiin varmistaakseen, että jatkossa riskeihin osattaisiin varautua paremmin. Käymme läpi kaupungin sijoitusohjeen ja päivitämme sitä tarvittavilta osin. Sijoitusasiasta ja kaupungin sisäisistä käytännöistä on myös käynnistetty ulkopuolinen selvitys, kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio kertoi tuolloin tiedotteessa.

Vainio ei työskennellyt Rovaniemen kaupunginjohtajana vielä vuonna 2017.

Rovaniemen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) puolestaan kertoi blogikirjoituksessaan, että Front Financeen sijoitettu kaksi miljoonaa kasvoi korkoa 403 000 euroa, joten tuotto huomioituna kaupunki oli menettänyt pääomastaan 328 000 euroa.

– Kaupunginhallitus on luottanut sijoituksiin liittyvissä esityksissä viranhaltijoiden osaamiseen ja kokemukseen sijoitustoiminnasta, Ansala kirjoittaa.

"Selvityksessä nousi esiin epäselvyyksiä"

Rovaniemen kaupunki on koonnut aiheesta kysymyksiä ja vastauksia nettisivuilleen. Sivuilla kerrotaan, että kaupunki pyysi syksyllä 2020 ulkopuolisen selvittäjän valvomaan kaupungin etuja Front Financen yrityssaneerauksessa.

– Selvityksessä nousi esiin kaupungin sijoitustoimintaan liittyviä epäselvyyksiä, jolloin selvitys laajeni koskemaan myös kaupungin sisäisiä menettelytapoja. Alun perin tarkoituksena ei siis ollut selvittää näin laajaa kokonaisuutta, nettisivuilla kerrotaan.

Yhdessä kysymyksessä tiedustellaan, miksi kaupunki päätti tehdä tutkintapyynnön.

– Kaupungin ulkopuolisella teettämässä sijoitusselvityksessä nousi esiin asioita, joita kaupungilla ei ollut edellytyksiä selvittää pidemmälle. Näin ollen kaupunki saattoi asian poliisin tutkittavaksi.

Kaupunki ei sen sijaan tutkinnallisiin syihin vedoten vastaa kysymykseen siitä, kohdistuuko tutkinta valmisteluun, päätöksentekoon vai johonkin muuhun.

Helmikuussa kaupunginhallitus päätti pidättää alueellisten palvelujen johtajan virantoimituksesta tutkinnan ajaksi. Syynä ovat sijoituksia koskevassa selvityksessä ilmi tulleet seikat.

Poliisi MTV:lle: Tutkinnassa tulee menemään pitkään

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomo Seikkula kertoo MTV Uutisille, että tavanomaisesti tapauksen kaltaisissa laajoissa, paljon kuulemisia vaativissa tutkinnoissa voi mennä yli vuosikin. Seikkula luonnehtii vuotta lyhyeksi ajaksi tutkinnan tekemiseksi. Nopeasti ei julkisuuteen ole uusia tietoja tulossa.

– Kuntavaaleihin mennessä ei selviä mitään tiedotettavaa, hän ennustaa.

Optimisesti arvioituna poliisilla saattaisi hänen mukaansa olla kerrottavaa kesällä.

Tutkinnassa keskeisiä kysymyksiä tulevat olemaan se, millaisia sijoituspäätöksiä asiassa on tehty, ketkä ovat niissä toimineet ja miten.

– Onko sijoitusten teko tehty lainvoimaisesti ja olivatko päätöksenteko ja sijoituskohde asianmukaisia, hän tiivistää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja