Mainos

Uudet kalankasvatuslaitokset huolestuttavat suomalaisia

Norjaan ja Venäjälle ollaan perustamassa useita uusia kalankasvatuslaitoksia. Suomalaisia hanke huolestuttaa, sillä Tenojoella jouduttiin tänä vuonna poikkeusjärjestelyihin Norjan kasvattamoilta karanneiden lohien takia.

Tällä hetkellä koko Tenojoki on suljettu patoverkolla. Syynä ovat norjalaisilta kalankasvatuslaitoksilta keväällä ja kesällä karanneet toistasataatuhatta lohta.

Viranomaiset ovat pyytäneet karkulaislohta Norjan puolella syyskuun alusta lähtien. Kalastusta on tarkoitus jatkaa jäiden tuloon asti.

- Nämä kasvatuslohet tuovat mukanaan tauteja, loisia, usein jopa odottamattomia, joihin ei näissä luonnon lohijoissa olla varauduttu, kertoo tutkimusprofessori Jaakko Erkinaro Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksesta.

Kasvatuslohia on tähän mennessä jäänyt patoverkkoon kuitenkin vasta muutama. Onkin mahdollista, että lohet ovat kuolleet oudossa elinympäristössä tai ne ovat levittäytyneet laajalle alueelle.

Tutkija pelkää kasvatuslohia löytyvän jatkossa yhä enemmän, sillä uusia laitoksia ollaan perustamassa sekä Norjaan että Venäjälle.

Tenojoki on Pohjois-Euroopan suurin luonnontilainen lohijoki ja sinne arvioidaan nousevan parhaimmillaan runsaat 100 000 luonnonlohta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.10.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.