Uudessa-Seelannissa muistettiin terrori-iskun uhreja ja osoitettiin tukea muslimiyhteisölle – uhriluku noussut 50:een

Uudessa-Seelannissa on muistettu tänään Christchurchin terrori-iskun uhreja kaupungin katedraalissa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa ilmaistiin tukea muslimiyhteisölle.

Perjantain moskeija-iskujen kuolonuhrien määrä on noussut 50:een, kertoi poliisi myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa. Lisäksi lähes 40 ihmistä on edelleen sairaalahoidossa. Heistä yli kymmenen on kriittisessä tilassa, joukossa on myös nelivuotias lapsi.

Toistaiseksi vain yhtä henkilöä kohtaan on nostettu syytteitä iskusta. 28-vuotias australialainen mies on saanut murhasyytteen ja on vangittuna epäiltynä joukkoampumisista.

Christchurchin muistotilaisuuteen osallistui noin sata ihmistä. Osa heistä oli kiinnittänyt vaatteisiinsa vihreitä sydämiä osanottona kaupungin muslimeille.

Uhrien tunnistus yhä kesken

Poliisin mukaan uhrien tunnistaminen on edelleen kesken. Ruumiit on siirretty pois moskeijoista, mutta tapauksen tutkinta on yhä kesken.

– Tämä on yksityiskohtaista ja monimutkaista työtä, joka on tehtävä perusteellisesti, poliisi tähdensi Twitterissä.

Uhrien omaisten jakaman listan mukaan iskussa kuolleet ovat kaikenikäisiä, nuorin on vain kolmevuotias ja vanhin 77-vuotias.

Listalla on 44 miestä ja neljä naista, jotka ovat taustoiltaan eri puolilta maailmaa. Poliisi ei ole vahvistanut tietoja.

Äiti kertoi pelkäävänsä tyttärensä puolesta

Suuri joukko paikallisia muslimeita kokoontui sunnuntaina puistoon Christchurchin keskustaan. He olivat tulleet paikalle, sillä noin 30-vuotias muslimimies on edelleen kateissa.

Useat STT:n haastattelemat paikalliset kertovat, että miehen ruumista ei ole löydetty, mutta hän ei ole myöskään sairaalassa. Vaimonsa ja 17-kuukautisen lapsensa kanssa paikalle tullut Md Kamvuzzaman kertoo, että mies oli hänen ystävänsä.

– Hän on todennäköisesti kuollut, mutta emme ole saaneet mitään vahvistusta, hän sanoo. 

Christchurchiin vuonna 2017 muuttanut mies kertoo, että ystävällisessä maassa ei ole koskaan tarvinnut pelätä. Hän ei myöskään aio jatkossa pelätä.

– Minä pelkään, sanoo miehen vaimo Yasmin Akter Smirty
Ennen kaikkea hän pelkää pienen tyttärensä puolesta.

Poliisi partioi yhä maan moskeijoiden edustalla

Moskeija-iskujen jälkeen Christchurchin muslimien tärkeäksi tukikohdaksi on muodostunut paikallinen sairaala sekä Hayley Gollege -rakennus, jonne kaupungin eri muslimiyhteisöt voivat kokoontua viikonlopun aikana. Paikalla on Punaisen Ristin työntekijöitä antamassa tukea. Rakennuksessa paikalliset saavat myös tuoreimpia tietoja haavoittuneista.

Poliisi kertoo jatkavansa läsnäoloaan maan kaikkien moskeijoiden edustalla, mutta moskeijat voivat jälleen avata ovensa niin halutessaan. 

Iskuista epäilty Brenton Tarrant tuotiin Christchurchissa oikeuden eteen valkoisessa vanginasussa ja käsiraudoissa lauantaiaamuna paikallista aikaa.

Mies ei vaatinut pääsyä vapaaksi takuita vastaan ja pysyy pidätettynä. Asiaa käsitellään seuraavan kerran oikeudessa 5. huhtikuuta.

Juttua täydennetty kello 6.36.

Lue myös:

    Uusimmat