Uuden-Seelannin moskeijaiskuista epäilty tuotiin käsiraudoissa oikeuteen – 49 ihmistä surmannut mies vaikeni täysin tuomarin edessä

Tämä tiedetään Uuden-Seelannin terrori-iskusta 7:07
Katso video: Tämä Uuden-Seelannin moskeijaiskusta tiedetään

Uuden-Seelannin moskeija-ampumisista epäilty mies tuotiin Christchurchin kaupungissa oikeuden eteen lauantaiaamuna paikallista aikaa.

Valkoiseen vangin asuun puettu 28-vuotias epäilty tuli oikeuden eteen käsiraudoissa ja kolmen poliisin saattelemana.

Murhasta syytteet saanut mies pysyi oikeudessa vaiti. Hän ei vaatinut pääsyä vapaaksi takuita vastaan ja pysyy pidätettynä. Asiaa käsitellään seuraavan kerran oikeudessa 5. huhtikuuta.

Lähes 50 sai surmansa

Ainakin 49 ihmistä sai perjantaina surmansa joukkoampumisessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa. Haavoittuneita on kymmeniä. Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.

Oikeustalolle ei päästetty yleisöä turvallisuussyistä, Uuden-Seelannin poliisi kertoi Twitterissä. Poliisi tviittasi myös, että miestä kohtaan ollaan nostamassa lisää syytteitä.

Myös kaksi muuta ihmistä on pidätettynä, mutta heidän mahdollisesta osuudestaan veritekoihin ei ole vielä kerrottu.

Pääministeri aikoo kiristää aselakeja

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern aikoo kiristää maan aselakeja moskeija-ampumisten jälkeen. Hänen mukaansa epäillyllä ampujalla oli aseenkantolupa ja pieni arsenaali tuliaseita. Ardern kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Pääministeri myös nosti esiin, että Uuden-Seelannin aselakeja on yritetty uudistaa 2000-luvulla. Hänen mukaansa myös puoliautomaattiaseiden kieltämistä on harkittu. Ampujalla oli muun muassa puoliautomaattiaseita.

Ardernin mukaan epäilty ampuja tai muut pidätetyt eivät ole olleet Uuden-Seelannin tai Australian tiedustelupalvelujen tai poliisin seurannassa.

Pääministeri kertoi lehdistötilaisuudessa, että uhrit ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. Joukossa on Pakistanin, Turkin, Saudi-Arabian, Bangladeshin, Indonesian ja Malesian kansalaisia.

Jordanian pääministerin mukaan kaksi maan kansalaista kuoli iskussa ja viisi haavoittui, kertoo CNN

Lue myös:

    Uusimmat