Suomalainen Anna, 22, vältti täpärästi moskeijaiskut: "Jos olisin ottanut yhden aikaisemman bussin, olisin ollut ihan siinä lähellä"

Uuden-Seelannin moskeijaiskua tutkitaan rasistisena terroritekona 4:05
Katso video: Ainakin 49 ihmistä sai perjantaina surmansa joukkoampumisessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa

Uudessa-Seelannissa Christchurchissa noin vuoden asunut 22-vuotias Anna Erikkilä kertoo STT:lle, että kaupungissa ollaan iskujen jäljitä todella järkyttyneitä.

– En olisi uskonut, että suuren maailman asiat vaikuttavat Uuteen-Seelantiin. On aina ollut sellainen olo, että täällä ei koskaan tapahdu mitään, kun tämä on niin kaukana kaikesta.

Erityisen järkyttävän tilanteesta tekee se, että Christchurchissa ihmiset ovat yleensä ystävällisiä ja hyväksyviä. Maahanmuuttajiin suhtaudutaan avoimesti, kun lähes jokainen tulee jostain muualta kuin Uudesta-Seelannista.

"Jos olisin ottanut yhden aikaisemman bussin, olisin ollut iskun aikaan ihan siinä lähellä"

Ainakin 49 ihmistä sai perjantaina surmansa joukkoampumisessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa. Haavoittuneita on kymmeniä. Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.

Erikkilä oli juuri saapunut linja-autolla ystävänsä luota kotiin, kun kuuli iskuista. Läheisestä Fish & Chips -ravintolasta kerrottiin, että isku oli ollut moskeijassa.

Erikkilän linja-autoreitti kulkee aivan Linwoodin moskeijan läheltä.

– Jos olisin ottanut yhden aikaisemman bussin, olisin ollut iskun aikaan ihan siinä lähellä.

Ihmiset tarjoavat kuunteluapua Facebookissa

Vaikka pienessä uusiseelantilaisessa kaupungissa ollaan järkyttyneitä, toisten tukeminen on noussut ystävällisessä kaupungissa avainasemaan. Ihmiset tarjoavat Facebookissa esimerkiksi kuunteluapua, Erikkilä kertoo.

– Ihmiset tarjoutuvat myös seuraksi odottamaan bussia, jos tuntuu siltä, ettei yksin voi olla.

– Minusta tuntuu, että ihmiset ovat asettuneet muslimiyhteisön puolelle, Erikkilä sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat