Uuden sukunimen käyttöönsä ottanut Irina Vartia jättää Salkkarit: "Tuntuu, että oma kulta-aikani sarjassa on ohi"

9:03
Irina Vartia vieraili yhdessä Sami Uotilan kanssa kesällä Uutisaamussa kertomassa Pihlajasatu-sarjasta.

Irina Vartia (nykyinen Isberg) jättää Salatut elämät tällä viikolla nähtävissä jaksoissa. Päätös lähtöön tuli näyttelijältä itseltään.

Salatuissa elämissä Monika Mustavaaraa vuodesta 2014 alkaen näytellyt Irina Vartia jättää sarjan. Hän poistui sarjasta vuonna 2018, mutta palasi jälleen syksyllä 2019. 

Nyt näyttelijä on päättänyt sulkea yhden aikakauden elämässään ja siirtyä kohti uusia haasteita. 

– Kun hahmoni poistui sarjasta vuonna 2018, oli minulle selkeää, että haluan lähteä Yhdysvaltoihin kokeilemaan näyttelijän töitä. Silloin kuitenkin tiesin, että tulevani takaisin sarjaan noin vuoden päästä. Mutta koska minulla oli viisumi Jenkkeihin ja tiesin, että haluan jatkaa sitä, oli paluuni enemmänkin vierailu. Olin myös Pihlajasadussa mukana, hän muistelee. 

Hänen oli tarkoitus lähteä takaisin Yhdysvaltoihin viime keväänä, kunnes korona iski päälle.

– Silloin myös tuotannosta tuli tarve, että Monikan roolia jatkettaisiin. Kun itselläni ei ollut enää suunnitelmia lähteä mihinkään, jäin pidemmäksi aikaa. Syksyllä minulla oli jo kuitenkin sellaisia hetkiä, että sain esimerkiksi kansainvälisestä proggiksesta koe-esiintymisen. Jos olisin saanut kyseisen työn, minulla olisi ollut lähtö Suomesta kuudeksi viikoksi. Mutta koska olin sopinut koko syksyksi kuvauksia, en olisi voinut tietenkään niin tehdä. 

Hän teki silloin päätöksen, että irtaantuu Salatuista elämistä pystyäkseen ottamaan vastaan uusia työhaasteita. 

– Päätin, että en enää jatka Salkkareissa keväällä. Vaikka en saanutkaan roolia tuosta kansainvälisestä proggiksesta, koin, että päätös irtaantua Salkkareista oli oikea. Siihen liittyi myös se, että minusta ei enää tuntunut siltä, että olisin solahtanut Salkkarit-maailmaan. Tottakai siihen vaikutti myös se, että roolihahmollani ei ollut omaa suurempaa juonikuviota juuri sen vuoksi, että olin vierailemassa tai lähdössä pian pois. Tuntui, että se oma kulta-aikani Salkkareissa oli ohi.

Urahaaveet ottivat kuitenkin pientä takapakkia koronan vuoksi eikä Vartia päässytkään lähtemään Yhdysvaltoihin, vaikka oli niin suunnitellut. 

– Syksyllä ajattelin, että varmasti jo tammikuussa olisin Jenkeissä luomassa uraa. 

Nyt hänen ainoa pidempi sovittu työ on Seinäjoen kaupunginteatterin kesäteatteri. Näyttelijä nähdään musikaalikomediassa nimeltä SOMETHING ROTTEN!

– Tottakai tämä tilanne on välillä aiheuttanut sellaisia kylmän hien tuntemuksia, että jos sekään ei toteudu koronan vuoksi. Nyt tilanne näyttää onneksi jo valoisammalta sen osalta, hän kertoo. 

Paluuta Salkkareihin hän ei ainakaan lähivuosina pidä todennäköisenä, sillä haluaa tavoitella muita urahaaveitaan. 

– Haluaisin tehdä roolin jossakin isossa kansainvälisessä projektissa. Lisäksi haaveenani olisi näytellä isossa tuotannossa Suomessa. Nämä ovat ne asiat, jotka olen asettanut itselleni tavoitteeksi ja joiden jälkeen kokisin tehneeni alan töitä monipuolisesti. Tiedostan myös sen, että välttämättä tällaisia tilaisuuksia ei tule, mutta ainakin olen nyt antanut sille mahdollisuuden. En halua jämähtää tai kokea, että en pitäisi työstäni. 

Vartia kertoo myös ottaneensa käyttöön uuden sukunimen ja esiintyy nykyään nimellä Irina Isberg. 

– Käytin nimeä jo ollessani Yhdysvalloissa ja koen, että nyt oli tällainen taitekohta elämässä, että halusin ottaa sen käyttöön myös Suomessa. Isberg merkitsee minulle suojelusenkeliä ja se on erään arvostamani, edesmenneen henkilön nimi. Halusin vaihtaa sukunimen myös siitä syystä, että muutama vuosi sitten perhesuhteeni muuttuivat. Vartia-nimi liittyi niin vahvasti vanhaan elämääni. 

Hän kokee myös, että nimellä on merkitystä, mikäli tähtää kansainvälisille markkinoille. 

– Haluan, että nimestäni kuuluu, mitä maailmankolkkaa edustan. Jos ajatellaan, että käyn esimerkiksi Jenkeissä koekuvauksissa, joissa on lisäkseni monta kymmentä muuta, niin usein puheestani varmasti erottaa skandinaavisen aksentin, mutta siitä jäädään harvemmin kyselemään. Nykyinen nimeni auttaa ehkä paremmin hahmottamaan sitä, mistä on kotoisin. 

Isbergin elämässä puhaltaa muutoinkin uudet tuulet, sillä hän on muuttanut kaupungista maalle. Hän kertoo ostaneensa Pirkanmaalta pienen mummon mökin, jossa hän asuu vuoden ympäri. 

– Se oli sellainen tietyllä tapaa heräteostos. Nyt olen asunut siinä vasta talven eli paras aika on vasta edessä päin. Maalla asuminen ja down-shiftaaminen on sopinut nykyiseen elämäntilanteeseeni hyvin. Minulla ei ole paineita saada hirveän tuottoisia töitä, koska minun ei tarvitse ylläpitää kallista elämäntyyliä. 

Ison osan keväästä ja kesästä Isberg tulee viettämään kuitenkin entisillä synnyinseuduillaan Seinäjoella. Kesän teatteriesityksen on tarkoitus tulla ensi-iltaan 10.7.

– Toivon, että ne fanit ja seuraajat, jotka ovat tykänneet Monikan hahmosta, löytävät myös tulevien töideni pariin. Salkkareiden luonne on kuitenkin se, että hahmot tulevat ja menevät. Onneksi mukana on myös niitä ikonisia hahmoja, joiden tarinat jatkuvat vuodesta toiseen. 

Salatut elämät arkisin mtv-palvelussa ja MTV3-kanavalla! Viikon jaksot ennakkoon C Moressa! 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja