Uuden-Seelannin joukkomurhan tutkinta alkaa – "Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä"

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on nimennyt maan korkeimman oikeuden tuomarin William Youngin johtamaan Christchurchin moskeija-ampumisten tutkintaa. Tutkijaryhmän on määrä antaa loppuraporttinsa joulukuussa.

–  Hallitus haluaa varmistaa, ettei yhtään kiveä jätetä kääntämättä, kun selvitämme niin pian kuin mahdollista, miten hyökkäykset tapahtuivat, mitä olisi voitu tehdä niiden estämiseksi ja kuinka pystymme pitämään Uuden-Seelannin asukkaat turvassa, pääministeri sanoi.

Tutkinnassa kuullaan maan muslimiyhteisöä ja selvitetään, keskittyikö Uuden-Seelannin turvallisuuspalvelu liiaksi islamilaisten militanttien uhkaan samalla kun äärioikeistolaisen terrorin tutkinta jäi liian vähälle huomiolle.

Samalla selvitetään myös ampujan liikkeet ennen tekoa, se miten hän sai luvat aseisiinsa ja miten hän käytti sosiaalista mediaa.

Yhteensä 50 ihmistä sai surmansa, kun 28-vuotias australialaismies avasi tulen kahdessa moskeijassa Christchurchissa vajaa kuukausi sitten. Hän on saanut syytteet 50 murhasta ja 39 murhan yrityksestä.

Ampujan oikeudenkäynti alkaa toukokuun puolivälissä.

Lue myös:

    Uusimmat