Uuden koronavariantin synty on vain ajan kysymys, sanoo suomalaistutkija – vaikutukset olisivat suurimmat hyvin rokotetuissa maissa, kuten Suomessa

Koronavarianttien riski kasvaa Afrikan rokotevajeen vuoksi – tästä on kyse 3:57
Uusien koronavarianttien riski kasvaa Afrikan rokotevajeen vuoksi, sanoo WHO. Millaisia uudet variantit voivat olla? Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, että Afrikan rokotevaje voi lisätä uusien ja tappavien koronavarianttien riskiä. MTV Uutiset kysyi evoluutiobiologi Tuomas Aivelolta, mitä mahdollisista uusista varianteista ja niiden vaikutuksista kansainvälisesti voidaan tässä vaiheessa tietää.

Tällä hetkellä yleisin maailmalla leviävä koronavirusvariantti on WHO:n delta-variantiksi nimeämä koronaviruksen muunnos. Tilanne voi kuitenkin tulevaisuudessa muuttua. Evoluutiobiologi Aivelo arvioi, että delta-variantin tilalle saattaa nousta jokin muu viruksen muunnos, kun rokotukset maailmalla etenevät. 

– Deltan elintila vähenee, koska rokotuksia annetaan lisää, ja se ei ole kovin hyvä kiertämään rokotesuojaa. Beeta-variantti, joka aikanaan Etelä-Afrikassa lähti kiertämään, ei leviä yhtä hyvin, mutta kiertää rokotesuojaa hieman paremmin.

– Luultavasti esimerkiksi tämän tyyppiset variantit, jotka kiertävät paremmin rokotesuojaa, alkavat yleistyä seuraavaksi. Ne eivät välttämättä ole yhtä hyvin leviäviä kuin delta, mutta koska ne pystyvät kiertämään rokotesuojaa, ne saavat tällaisen edun.

"Ennemmin tai myöhemmin"

Tarkan aikataulun arvioiminen on tietysti mahdotonta, mutta Aivelon mukaan uusi koronavirusvariantti on joka tapauksessa tulossa ”ennemmin tai myöhemmin”. Aivelon mukaan on myös mahdollista, että uusissa mahdollisissa varianteissa yhdistyy aiempien varianttien ominaisuuksia, jotka ovat viruksen leviämisen kannalta suotuisia.

– Saattaa olla, että ne yhdistävät deltan kykyä levitä, mutta beetan kykyä välttää rokotussuojaa.

Miten uusien varianttien nousu voisi vaikuttaa kansainvälisellä tasolla? Aivelon mukaan vaikutukset olisivat suurimmat niissä maissa, joissa rokotukset ovat pisimmällä, eli esimerkiksi Suomessa.

Katso Aivelon tarkemmat kommentit tähän ja koko haastattelu artikkelin yläpuolella olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat