Delta ei jää viimeiseksi: Luvassa on nykyisen rokotteen paremmin kiertäviä uusia koronavariantteja, biologi varoittaa ja arvioi, mistä seuraava tehovirus saa alkunsa

Nykyisiä rokotteita kiertäviä koronavariantteja tulee vielä – evoluutiobiologi kertoo, miksi 1:59
Uusia nykyiset rokotteet paremmin kiertäviä koronavariantteja tulee vielä – evoluutiobiologi kertoo, miksi

Delta, alfa, beta, gamma…  Koronaviruksen variantteja on ehtinyt kehittyä COVID19-viruksen suhteellisen lyhyen elinkaaren aikana jos minkälaista ja -nimistä. Evoluutiobiologi Tuomas Aivelon mukaan on varmaa, että uusia viruskantoja muodostuu jatkossakin. Ihmiset voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ne muodostuvat.  

Merkitsevä tekijä sille, kuinka hyvin jokin uusi variantti lähtee leviämään, on tartuntojen määrä.

– On vääjäämätöntä, että tulee sellaisia viruskantoja, jotka kiertävät paremmin nykyistä rokotetta. Voimme kuitenkin vaikuttaa siihen, millä aikajänteellä tämä tapahtuu. Jos tartuntamäärät saa pidettyä matalina, se saattaa kestää suhteellisen kauan.

Aivelon mukaan olemassa oleva tieto virusten evoluutiosta ei ole vielä riittävän hyvä, jotta pystyisimme ennustamaan, mihin suuntaan koronavirus tästä eteenpäin kehittyy.

– Evoluutiobiologian kannalta on mielenkiintoista nähdä, miten virus kehittyy. Ovatko nämä nykyiset kannat sellaisia, joista alkaa kehittyä uusia kantoja? Muodostuuko deltasta sellainen kanta, joka alkaa kiertää paremmin rokotesuojaa ja lähtee leviämään nopeammin? Onko se beta tai gamma, jotka lähtevät kehittymään vai kenties jokin täysin uusi kanta? Tätä ei pysty millään tällä hetkellä ennustamaan.

Koska viruksen kehitystä on mahdoton ennustaa, se aiheuttaa haasteen tehosterokotteen kehitykselle. Toiveena on tietysti se, että tehosterokote tehoaisi sellaisiin uusiin kantoihin, jotka kiertävät nykyisen rokotteen.

– Jos pystyisimme ennustamaan sen, olisimme askeleen edellä tätä virusta.

Kun korona iski voimalla Suomeen maaliskuussa 2020, Tuomas Aivelo sanoi, että virus on riesanamme vielä pitkään. Hän ei ollut väärässä. Katso video:

Koronavirusepidemia kestää vielä pitkään, arvioi tartuntatauteja tutkinut evoluutiobiologi Tuomas Aivelo 7:46

Variantit kukoistavat korkeissa tartuntamäärissä

Kun mietitään uusia virusvariantteja, vaaran paikkoja ovat Aivelon mukaan ne alueet, joissa tartuntoja on runsaasti.

– Variantit on kehittyneet niissä maissa, joissa koronan tautitapauksia on paljon. Alfa oli Britanniassa, delta Intiassa, beta oli Etelä-Afrikassa ja gamma Brasiliassa. Nämä ovat kaikki sellaisia paikkoja, joissa on ollut hyvin paljon tautitapauksia. Nyt se on luultavasti Afrikka, jossa on tällä hetkellä paljon tartuntoja.

Aivelon mukaan koronaviruksen evoluutio on suhteellisen hidasta, joten riski voittamattomalle kannalle on pieni.

– Näen pieneksi sen riskin, että tulisi sellaisia kantoja, jotka pystyisivät täysin kiertämään rokotteen.

Lue myös:

    Uusimmat