Mainos

Uskottomuuden seurauksena ei tarvitse erota – parisuhdegurun mukaan pettäminen voi tehdä hyvää suhteelle

Avioliiton ei aina tarvitse päättyä eroon, jos toinen osapuolista on pettänyt.

Monien mielestä pettäminen on pahinta, mitä parisuhteessa voi tapahtua. Useimmat päätyvätkin heti päättämään suhteen, kun saavat selville, että kumppani ei ole ollut luottamuksen arvoinen.

Maailmalla kuuluisan seksi- ja parisuhdeterapeutti Esther Perelin mielestä uskottomuus ei kuitenkaan välttämättä tarkoita parisuhteen loppumista. Pettämisellä voi olla jopa päinvastainen vaikutus.

– Monet suhteet ovat eroamisia, mutta jotkut suhteet ovat sopimisia. Joskus seuraa suhde, joka on vahvempi, rehellisempi ja syvempi kuin ennen pettämistä, koska ihmiset ottavat vihdoin vastuuta, hän kertoo The Guardianille.

Parisuhdegurun mukaan entisaikoina stigma oli avioerolla, mutta nyt stigma on niillä, jotka jäävät avioliittoon, vaikka voisivat lähteä.

– Mielestäni ihmisten pitäisi voida tehdä itse päätöksensä ja arvioida sen seuraukset. Ihmisten työntäminen avioeroon ja ajatteleminen, että ero on aina parempi ratkaisu, kun se hajauttaa kaikki perhesiteet… kokonaiset elämät nivoutuvat avioliiton ympärille, hän muotoilee.

Perel ei kuitenkaan suosittele pettämistä yhtään enempää kuin syövän sairastamista. Asiantuntijan mukaan uskottomuutta ei kuitenkaan nykyisellään täysin ymmärretä, eikä tilanteita voi automaattisesti jakaa uhriin ja syylliseen.

– Pettämiseen kuuluu aina luottamuksen rikkoutuminen, valheita ja salailua. Mutta suhteessa tapahtuu myös kaikenlaisia muita asioita, ja pettäminen voi tapahtua muissakin muodoissa, Perel sanoo.

– Näen ihmisiä tyydyttävissä, onnellisissa parisuhteissa. He sanovat ’rakastan kumppaniani, minulla on salasuhde’. Kyse ei ole siitä, että he haluavat jättää henkilön, jonka kanssa ovat. Kyse on siitä, että he haluavat jättää henkilön, joka heistä on tullut.

Perelin mukaan pettäminen ei koskaan ole ollut niin helppoa kuin nyt, digitaalisena aikana. Samaan aikaan kuitenkin sen salailu on käynyt entistä vaikeammaksi.

***

1:25

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.