Uskomaton saalis! Mirja löysi yli kahden kilon jättiherkkutatin – Tältä möhkäle näyttää: "En löytänyt siitä madon matoa"

Uskomaton löytö! – Sastamalaisnainen löysi yli 2 kilon herkkutatin 0:17

Sastamalainen Mirja Tapio yllättyi sienimetsällä, kun sammaleen seasta paljastui jättimäinen herkkutatti.

Viime lauantaina Mirja Tapio oli haalimassa metsän antimia tutussa sienipaikassa Vammalan Lousajassa. Tapio kääntyi jo kotimatkalle suppilovahverosaaliinsa kanssa, kun häntä alkoi vaivata eräs löydös, jonka hän oli nähnyt hieman aiemmin.

Tapio kääntyi kannoillaan ja palasi tutun sammalikon luo. Pian hänen kädessään komeili poikkeuksellisen valtava herkkutatti.

– Ensiksi ajattelin, että tämä ei voi olla totta, sillä sieni oli niin painava, Tapio kertoo.

Kotona iloiset yllätykset jatkuivat. kun puntari osoitti sienen painoksi 2,4 kiloa. Lisäksi herkkutatin lakin katkaisupinta oli kirkkaan valkoinen ja jalkakin oli todella hyvässä kunnossa.

– Sieni oli täysin terve. En löytänyt siitä yhden yhtä matoa, Tapio iloitsee.

Perkaamisen jälkeen sienestä jäi syötäväksi 1,9 kiloa. Tapio antoi suurimman osan saaliista lapsilleen, jotka pakastivat herkut. Pieni osa päätyi myös Tapion omaan pakkaseen.

– Kumpikaan lapsista ei vielä ole raaskinut kokata sienestä mitään, Tapio kertoo. 

Tapio arvelee itse tekevänsä supertatista joko keittoa tai risottoa. 

"Sieni on poikkeuksellisen suuri"

Näytimme Tapion ottamaa kuvaa luonnonvarakeskuksen erikoistutkijalle Kauko Salolle. Salon mukaan Tapion löytämä sieni on poikkeuksellisen suuri.

Herkkutatin keskipaino liikkuu 200–300 gramman välillä. Yli kilon painoista herkkua voi luonnehtia Salon mukaan jo suureksi yksilöksi.

– Tällaisia kahdenkin kilon keijukaisia löytyy toisinaan, mutta ei joka vuosi, Salo kertoo.

Ilmastonmuutos ajaa herkkutatit pohjoiseen

Ilmastonmuutos voi koitua eteläsuomalaisten herkkutattien kohtaloksi. Kuusien ja mäntyjen määrän vähetessä myös herkkutateista tulee harvinaisempia. 

– Herkkutatti elää symbioosissa muun muassa kuusipuun kanssa, kun kuuset vähenevät etelästä, myös herkkutatit vähenevät, Salo harmittelee.

Herkkutatti on muutenkin hyvin arvoituksellinen sieni, jonka satoa on hankala ennustaa.

– Herkkutattien täydellinen ymmärtäminen on Nobelin arvoinen suoritus, Salo kommentoi mystisiä herkkutattilajeja.

Herkkutattisatojen ennustettavuus on harmillista, sillä suomalaiset herkkutatit ovat arvostettuja ulkomailla ja niillä on suuri kaupallinen arvo. Paljon italiassa kierrellyt Salo kertoo, että etenkin italialaiset kokit arvostavat kiinteää suomalaista herkkutattia.

Korjattu tietoa herkkutatin keskipainosta.

Lue myös:

    Uusimmat