Uskomaton kyselytulos: Kolmannes nuorista amerikkalaisista aikuisista epäilee maapallon olevan litteä

2:16

Tutkijat ovat keränneet yli 2000 vuotta todisteita siitä, että kotiplaneettamme on pyöreä. Kasvava joukko kuitenkin uskoo yhä, että Maa on litteä.

Mitä sosiaalinen media tuo nuorten elämään? Katso yllä olevalta videolta YouTube-tähden näkemys somen hyvistä ja huonoista puolista.

Markkinatutkimuksia ja mielipidekyselyitä tekevän YouGov-palvelun kyselytutkimuksessa selvisi, että vain kaksi kolmasosaa amerikkalaisista 18–24-vuotiaista nuorista aikuisista uskoo asuttamamme planeetan olevan pyöreä.

Hämmentävästä kyselytuloksesta uutisoivat esimerkiksi yhdysvaltalainen Forbes-lehti ja brittiläinen Mirror.

YouGov kysyi 8215 yhdysvaltalaiselta aikuiselta, minkä muotoisen nämä uskovat maapallon olevan. Vastausvaihtoehdoiksi annettiin seuraavat vaihtoehdot:


”Olen aina uskonut maapallon olevan pyöreä”

”Uskoin aina maapallon olevan pyöreä, mutta lähiaikoina olen alkanut epäillä asiaa”

”Uskoin aina maapallon olevan litteä, mutta lähiaikoina olen alkanut epäillä asiaa”

”Olen aina uskonut maapallon olevan litteä”

”Muu/en osaa sanoa”

Kyselyyn osallistuneista 18–24-vuotiaista vain 66 prosenttia piti kiinni uskostaan maapallon pyöreyteen. Epäillen pyöreään muotoon oli lähiaikoina alkanut suhtautua yhdeksän prosenttia ikäryhmästä. Jopa neljä prosenttia taas oli aina ajatellut maapallon olevan litteä.

Vertailun vuoksi: yli 55-vuotiaista 94 prosenttia valitsi kyselyssä vaihtoehdon, jonka mukaan on aina uskonut olevan maapallon pyöreä.

Nuorten usko tieteeseen horjuu, taustalla usko

Kreikkalainen filosofi Aristoteles huomasi yli 2000 vuotta sitten, että Maa heittää Kuuhun pyöreä varjon kuunpimennyksen aikaan. Varjo paljasti Aristoteleelle planeettamme muodon, sillä jos Maa olisi litteä, näkyisi Kuussa kapea viivamainen varjo.

Maan pyöreydestä kertoo myös muun muassa se, että ihminen näkee sitä pidemmälle, mitä korkeammalle nousee.

Myös aikavyöhykkeet kertovat Maan muodosta: Aurinko valaisee aina vain toista puolta Maasta, minkä vuoksi päivä voi olla vain toisella puolella palloamme.

Avaruudesta otetut satelliittikuvat osoittavat myös toteen sen, että Maa on todellakin pyöreä. Mikäli ei usko satelliittikuviin, voi pyöreyden osoittaa todeksi myös matkustamalla lentokoneella ja katsomalla ulos ikkunasta.

YouGovin mukaan sen keräämä data paljastaa yhteyden hengellisyyden ja Maapallon pyöreyden kiistamisen välillä. Yli puolet, 52 prosenttia, litteyteen uskovista määritteli itsensä hyvin uskonnolliseksi.

Oikaisu 13.4.2018: Otsikossa väitettiin virheellisesti, että kolmannes nuorista amerikkalaisista aikuisista uskoo maapallon olevan litteä. Todellisuudessa kolmannes nuorista amerikkalaisista epäilee maapallon pyöreyttä.

***

8:49

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja