Uskomaton edistysaskel lääketieteessä – malaria voi tulevaisuudessa parantaa syövän

Tutkijat ovat saattaneet vahingossa tehdä valtavan edistysaskeleen syöpähoitojen tutkimuksessa. Tulevaisuudessa syöpää saatetaan hoitaa toisen vaarallisen sairauden, nimittäin malarian avulla. 

Tanskalaiset tutkijat ovat löytäneet yllättävän tehokkaan aseen syöpää vastaan. Uuden tutkimuksen mukaan jopa 90 prosenttia syövistä voitaisiin tulevaisuudessa parantaa yhdistämällä malarian proteiinia syöpäsoluihin.

Tutkijat ovat havainneet, että malarian proteiini vapauttaa syöpäsoluissa myrkyllistä toksiinia, joka saa aikaan syöpäsolujen kuolettumisen. Uusi tutkimus voi onnistuessaan mullistaa syöpähoitojen tutkimuksen.

Lääke löydettiin vahingossa

Tämä yllättävä lääke syövän hoitoon löytyi vahingossa. Tutkijat löysivät malarian positiiviset vaikutukset syövän hoitoon tutkiessaan tapoja suojella raskaana olevia naisia tältä vaaralliselta loiseläimen aiheuttamalta sairaudelta. Tutkimuksessa selvisi lopulta, että malarian proteiinit voivat taistella tehokkaasti myös istukan kaltaisesti kasvavia syöpäsoluja vastaan.

Tutkijat kertovat etsineensä pitkään tapoja hyödyntää istukan ja kasvaimien yhtäläisyyksiä. Istukka on elin, joka kasvaa muutaman kuukauden sisällä nopeasti. Se tarjoaa alkiolle happea ja ravintoa vieraassa ympäristössä. Kasvaimissa on paljon samaa. Ne kasvavat aggressiivisesti suhteellisen vieraassa ympäristössä, kertoo Kööpenhaminan yliopiston tutkija Ali Salanti.

Koekäyttöön lähivuosina

Malariaproteiinin apua syövän hoidossa on testattu tällä hetkellä vain hiirikokeilla, mutta löydös aiotaan testata ihmisillä seuraavan neljän vuoden aikana. Suurimmat kysymykset liittyvät siihen, kuinka paljon annoksia ihmiskeho kestää ilman huomattavia sivuvaikutuksia.

Tutkija Salanti kertoo kuitenkin olevansa optimistinen, koska proteiini näyttää liittävän itsensä vain kasvaimen kaltaisiin istukoiden soluihin. Hiirikokeilla on pystytty osoittamaan myös, että malarian proteiinia käyttämällä saadaan aikaan toksiinia vapauttava, syöpäsoluja tappava yhdistelmä. 

Lue myös:

    Uusimmat