Uskoisitko samaksi kissanpennuksi? Merri säästyi julmalta kohtalolta, mutta moni muu ei – tässä syy

0:14
Kiurujärven löytölä jakoi kesällä 2019 sydäntä raastavan videon orvoista kissanpennuista.

Pieni Merri syntyi ulkona elävään kissapopulaatioon. Kissat pelastettiin viime hetkellä aliravitsemukselta, taudeilta ja pakkaselta. Eläinsuojelutyöntekijä toivoisi, että kissojen ei annettaisi ulkoilla vapaana – etenkään jos niitä ei ole leikattu.

Kiikoisista Satakunnasta löytynyt kissapopulaatio oli kuoleman partaalla, kun löytöeläinpalvelun työntekijät ottivat eläimet huomaansa.

Vanhemman naishenkilön pihapiiristä löytyi toistakymmentä kissaa, joista neljä oli vielä pentuja. Jokainen pentu oli jollain tavalla sairas: oli silmätulehdusta, korvapunkkia, flunssaa, nuhaa ja matoja. Lisäksi pennut olivat aliravittuja.

– Kaikilla pennuilla oli jotakin, tiivistää Sadri Wirzenius Rekku Rescue ry:stä, johon pennut toimitettiin.

Yksi pennuista on nimetty Merriksi. Merrin toisen silmässä oli niin paha silmätulehdus, että eläinsuojelutyöntekijät pelkäsivät, että silmä jouduttaisiin poistamaan.

– Ihan päivistä oli kiinni, että saimme hoitoon hänet, Wirzenius arvelee.

Talvipakkaset tekevät lopun kodittomasta kissasta

Merri selvisi, mutta moni muu koditon kissa ei. Jos taudit ja ravinnon puute eivät ole vielä ehtineet nujertaa Suomen luontoon kuulumatonta kissaa, viimeistään talvipakkaset tappavat onnettoman eläimen.

– Jos kissalla ei talvipakkasilla lämmintä paikkaa ole, on surullinen loppu odotettavissa, Wirzenius toteaa.

Siksi kodittomat kissat pitäisikin saada pian turvaan. Wirzenius kannustaa ihmisiä ilmoittamaan vapaana näkemistään kissoista eläinsuojeluyhdistykselle tai eläinsuojeluviranomaiselle.

(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Kissan ei tarvitse saada metsästää vapaana

Valtaosa villeistä kissapopulaatioita, jollaiseen Merrikin syntyi, on saanut alkunsa jonkun leikkaamattomasta ja vapaana ulkoilevasta kissasta.

Wirzenius ei suosittele ihmisiä pitämään kissojaan ulkona vapaana ilman valvontaa. Jos kissansa kuitenkin haluaa päästää ulkoilemaan itsenäisesti, tulee huolehtia, että eläin on leikattu, rokotettu ja sirutettu. Näin hillitään kissapopulaatioiden lisääntymistä ja tautien leviämistä sekä helpotetaan kadonneen kissan pääsemistä takaisin omistajalleen.

Liian harva kissanomistaja kuitenkaan huolehtii kissansa leikkaamisesta, rokottamisesta ja siruttamisesta. Wirzenius uskoo, että syynä on kissojen arvostuksen puute. Kissaan ei haluta laittaa rahaa. Välinpitämättömyys näkyy kissapopulaatioina, joita taudit ja ravinnon puute piinaavat.

Wirzenius muistuttaa, että kissa tottuu myös valjaissa ulkoiluun. Jos kissanomistajalla on rivi- tai omakotitalo, ulkoilutarhan pystyttäminen on mainio vaihtoehto. Kissa voi elää onnellisen elämän myös sisällä, kunhan sille tarjotaan riittävästi virikkeitä ja aktiviteetteja. Kissan on parempi olla rakastettuna sisällä kuin heitteillä ulkona.

– Kissa on lemmikkieläin ja kuuluu ihmisen hoitoon.

Kissoja ei luovuteta vapaana ulkoileviksi

Sairaana ja aliravittuna löytyneen Merrin terveys on kohoamaan päin, samoin kuin samasta populaatiosta löytyneiden muiden kissojen. Merrin vahingoittuneessa silmässä on vielä vähän arpikudosta, jota hoidetaan kortisonitipoilla. Silmä reagoi valoon, eli se ei ole sokeutunut.

Kun Merri sisaruksineen on 12–14 viikon iässä, Rekku Rescue alkaa etsiä pennuilla kotia. Luovutusmaksu on tällä hetkellä 190 euroa. Sillä summalla saa kotiinsa julmalta kohtalolta pelastetun, rokotetun, leikatun ja sirutetun lemmikin.

Yhdestä tärkestä luovutuskriteeristä Wirzenius kuitenkin haluaa muistuttaa:

– Me ei missään tapauksessa koskaan luovuteta kissoja vapaana ulkoileviksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja