Useita kosmetiikan raaka-aineita kieltolistalle – miten uusi asetus vaikuttaa Suomessakin hitiksi nousseeseen Olaplex-hoitoon?

Kylpyhuoneestasi löytyy todennäköisesti shampoita, jotka ovat pian kiellettyjen ainaiden listalla - Viiden jälkeen selvitti, missä tuotteissa on kemikaaleja, jotka EU on kieltämässä 1.3. alkaen 8:26
KATSO MYÖS: Viiden jälkeen -ohjelma selvitti, millaisissa kosmetiikkatuotteissa on kemikaaleja, jotka EU kielsi maaliskuun 2022 alussa.

Miten EU:n uusi asetus vaikuttaa suomalaistenkin suosimaan Olaplex-hoitoon?

Amerikasta Suomeen rantautunut Olaplex on jo pitkään ollut suoranainen ilmiö hiustenhoitorintamalla. Sen on luvattu muun muassa estävän hiusten vahingoittumista sekä korjaavan jo syntyneitä vaurioita.

Testasimme moniosaista hoitoa jo 2015, minkä jälkeen se onkin vakiinnuttanut asemansa kampaamoissa. 

Uutisoimme myös aiemmin, että EU.n uusi asetus kielsi maaliskuun 2022 alussa kemikaaleja, joita löytyy monista tutuista kosmetiikkatuotteista – myös Olaplexista.

Ei saa enää myydä

Olaplex Bond Perfector No.2:n ja Olaplex Hair Perfector No.3:n ainesosalistassa mainitaan hajusteraaka-aineena tunnettu butylphenyl methylpropional, toiselta nimeltään lilial, jonka käyttö kosmeettisissa valmisteissa on kiellettyä maaliskuun 2022 alusta asti. 

Syy on ainesosan saama luokitus, joka määrittelee sen lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi.

– Nyt, kun kielto on astunut voimaan, ei kiellettyä ainesosaa sisältävää tuotetta saa enää olla myynnissä. Myöskään ammattikäytössä ei voi käyttää tuotetta, jossa on osoitettu olevan riski kuluttajan terveydelle, kertoo ylitarkastaja Anna Vuori Tukesilta.

"Lilialia sisältäneiden tuotteiden koostumukset on muutettu"

Aihe on puhuttanut ympäri nettiä, mutta hätääntyä ei tarvitse; Olaplexin tuotepäällikkö Pauliina Luomala kertoo, että tilanteeseen on jo reagoitu.

– Lilialia sisältäneiden tuotteiden koostumukset on muutettu vastaamaan EU:n kosmetiikkalainsäädännön vaatimuksia, eivätkä täten sisällä enää kyseistä raaka-ainetta, Luomala kertoo sähköpostitse. 

Lilial on yleinen hajusteraaka-aine. Sen korvaamisella ei Luomalan mukaan ole vaikutusta tuotteen ominaisuuksiin. Tilalle on tullut bentsyylibentsoaatti, inci-listassa benzyl benzoatena tunnettu hajusteraaka-aine. Muutamien muiden raaka-aineiden pitoisuuksia on myös muutettu.

Entä, jos kotoa löytyy jo tuotteita?

Erilaisia lilialia sisältäviä tuotteita on saanut myydä 28.2.2022 saakka. Kuluttaja on siis voinut ostaa niitä tuohon päivään saakka.

– Mikäli kuluttajan kotoa löytyy tuote tai tuotteita, joissa tätä kiellettyä raaka-ainetta on, voi kuluttaja itse tehdä päätöksen siitä, haluaako tuotteen käyttää loppuun, Tukesin Vuori sanoo.

Tukesin sivuilta löytyy lista nyt kielletyksi tulleista aineista.

Olaplexin Luomalan mukaan uusi asetus on puhuttanut myös kampaajien keskuudessa.

– Meille tulleet kyselyt ovat lähinnä koskeneet tiedusteluja siitä, mitä tuotteita kielto koskee, mistä saa selville, löytyykö omasta hyllystä tuotteita, mitkä ovat kiellettyjä ja kuinka tulisi toimia kiellettyjen tuotteiden kanssa, hän kuvaa.

Katso myös: Neljä naista lopetti hiusten pesemisen sampoolla – tällainen oli lopputulos!

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12

Lue myös:

    Uusimmat