Ylioppilastutkintotodistusten postituksessa lukioihin viivettä – todistusten piti lähteä lukioihin jo perjantaina, mutta noutoa ei koskaan tullut

Tamperelainen Matias kirjoitti kymmenen ällää – nyt hän kertoo, mitä tekee seuraavaksi 6:09
Tamperelainen Matias kirjoitti kymmenen ällää – hän kertoo, mitä tekee seuraavaksi.

Ylioppilastutkintotodistusten postituksessa on tänä keväänä ollut viivettä.

Ylioppilastutkintolautakunta on painattanut ja pakannut kaikkiaan 30 000 todistusta.

– Postiasioissa on ollut pari päivän viivettä. Me olemme lukioille tiedottaneet, että todistukset saapuvat todennäköisesti tämän viikon lopulla, kertoo Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä STT:lle.

"Koronakeväässä on ylimääräistä haastetta lukioilla"

Normaalitilanteessa todistukset saapuvat kouluihin puolivälissä sitä viikkoa, kun lakkiaiset ovat lauantaina.

– Nyt tietenkin tässä koronakeväässä on ylimääräistä haastetta lukioilla, koska lakkiaistilaisuuksia ei kovin monella paikkakunnalla kunnolla järjestetä. Silloinhan lähtökohtana on, että todistukset jaetaan valmistumispäivän jälkeen ja osa lukioistahan on päätynyt postittamaan ne. Eli joka tapauksessa jonkinnäköistä viivettä on.

Osa lukioista oli Tähkän mukaan myös varautunut jakamaan todistukset esimerkiksi pienissä ryhmissä valmistumispäivän yhteydessä tai hieman ennen sitä.

"Tämä asia selvitettiin Postin kanssa"

Tänä keväänä tarkoitus oli, että todistukset olisivat lähteneet Ylioppilastutkintolautakunnasta lukioihin jo perjantaina, mutta noutoa ei Tähkän mukaan tullut.

– Tämä asia selvitettiin Postin kanssa, ja saimme noudon maanantaille. Mutta sitten siinä tapahtui vielä lisää viivettä, ja postilähetykset päätyivät lajitteluun vasta sen jälkeen, kun ne oli paikannettu ja löydetty, Tähkä kertoo.

Todistusten postitus koronakevään erikoisuus 

Postin paketti- ja verkkokauppatoimintojen johtaja Arttu Hollmérus kertoi asiasta ensin uutisoineelle Helsingin Sanomille, että viipymiset johtuivat inhimillisistä virheistä. STT ei tavoittanut Postia kommentoimaan asiaa.

Tähkän mukaan suuri osa todistuslähetyksistä saapui lukioille jo keskiviikkona, ja loput saapuvat loppuviikosta.

Koronakevään erikoisuus on, että osa lukioista postittaa todistukset ylioppilaille.

– Tavallisena keväänä lukiot eivät niitä postita, vaan ne jaetaan joko juhlissa tai ne ovat noudettavissa koulun kansliasta. Mutta tänä keväänä Kuntaliitto ja muut koulutuksen järjestäjät päätyivät suosittelemaan vaihtoehtona esimerkiksi postittamista, Tähkä kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat