Mainos

USA yrittää tehostaa Irakin asetarkastuksia

Joukkotuhoaseiden turha etsiminen Irakista on johtanut siihen, että osa aseita etsineistä joukoista on lopettanut työnsä. Armeijan joukkojen tilalle on tulossa tiedustelueksperttejä.

Irakin väitettyjä joukkotuhoasekohteita penkoneet amerikkalaisjoukot ovat pian vailla tutkittavia kohteita. Aseita etsineet joukot ovat välillä jo muissa töissä, sillä etsittävät alueet ovat lopussa. Osa joukoista on jo lopettanut etsinnät tyystin.

Joukkotuhoaseiden turha etsiminen on kestänyt pian kolme kuukautta. Armeijan joukot ovat haravoineet läpi noin 230 kohdetta. Yhdysvaltain armeijan joukkojen tilalle ovatkin nyt astumassa puolustusministeriö Pentagonin tiedusteluekspertit. Tuoreet tutkijajoukot keskittyvät omassa työssään entistä enemmän haastattelujen ja tiedusteludokumenttien tuomiin johtolankoihin.

Irakiin on lähdössä noin 1 300 tutkijan joukko. Joukon tiedottaja David Gai uskoo tehtävän onnistumiseen.

-Savuavat aseet eivät lojuneetkaan kaikkien nähtävillä. On tehtävä paljon lisää salapoliisityötä, hän muistutti.

Joukko aikoo toimia samalla tavalla kuin YK:n Irakissa aseita etsineet tarkastajat. Mukana onkin entisiä tarkastajia sekä Yhdysvalloista, Britanniasta sekä Australiasta.

Aseista tulossa poliittinen skandaali

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sekä hänen ulkopoliittiset taustajoukkonsa ovat kaikki vakuuttaneet, että kiellettyjä joukkotuhoaseita löytyy.

- Luotan täysin siihen, että ajan kanssa saamme selville, että heillä oli aseohjelmia, Bush vakuutti.

- Olemme haastatelleet vain murto-osaa asiaan sekaantuneista ihmisistä ja olemme tutkineet vain murto-osan paikoista, korosti puolestaan Bushin ulkopoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice.

Keskustiedustelupalvelu CIA ja muut tiedustelujärjestöt ovat joutuneet nyt selvittämään hankkimiensa tietojen todenperäisyyttä, kun kohutuista joukkotuhoaseista ei ole näkynyt merkkiäkään. Washingtonissa kongressi on ryhtynyt tutkimaan asetietojen todenperäisyyttä ja sama tilanne on Britanniassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.