Venäjä vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan vihamielisiksi kutsumansa lennot Mustallamerellä: "Niin ei tapahdu"

Venäläishävittäjä törmäsi yhdysvaltalaisdroneen – tutkija kertoo, miten tapaukseen on reagoitu 5:43
Venäläishävittäjä törmäsi yhdysvaltalaisdroneen – tutkija kertoo, miten tapaukseen on reagoitu.

Venäjä on vaatinut Yhdysvaltoja lopettamaan "vihamieliset" lennot lähellä Venäjän rajaa sen jälkeen, kun Yhdysvallat eilen kertoi miehittämättömän sotilaslentokoneensa pudonneen Mustallamerellä venäläishävittäjän törmättyä siihen.

Vaatimuksen esitti Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Anatoli Antonov Telegram-viestipalvelussa. Hän sanoi, että Venäjä laskee avoimen vihamieliseksi kaiken sotakalustoon käytön ja vaati myös Yhdysvaltoja lopettamaan spekulaatiot tapauksesta mediassa.

Yhdysvallat on aiemmin kertonut kutsuneensa Antonovin puhuttelun tapahtuman vuoksi.

Yhdysvallat kertoi eilen rutiinioperaatiossa olleen, miehittämättömän MQ–9 Reaper -koneensa syöksyneen mereen, kun venäläinen Suhoi Su-27 -hävittäjä törmäsi siihen. Venäjä on kiistänyt pudottaneensa koneen.

Tilanne Mustallamerellä on käynyt jännittyneemmäksi sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Kyseessä oli ensimmäinen suora sotilaallinen kontakti ja merkittävä vaaratilanne Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä sodan alkamisen jälkeen.

Valkoinen talo: Venäjän viesti ei mene läpi

Yhdysvallat ilmoitti kuitenkin heti tapauksesta kerrottuaan jatkavansa lentojaan kansainvälisessä ilmatilassa. Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi yhdysvaltalaiselle Voice of America -radiokanavalle, ettei Mustameri kuulu millekään yhdelle valtiolle.

–  Jos (Venäjän) viesti on se, että he haluavat estää tai saada meitä luopumaan lentämisestä ja toimimisesta kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yllä, niin se viesti ei mene läpi, koska niin ei tapahdu, hän sanoi.

–  Aiomme jatkaa lentämistä ja toimintaa kansainvälisessä ilmatilassa, kansainvälisten vesien yllä. Mustameri ei kuulu yhdellekään kansakunnalle, ja aiomme jatkossakin tehdä sen, mitä meidän on tehtävä omien kansallisten turvallisuusetujemme hyväksi siinä osassa maailmaa, Kirby sanoi.

Naton lähteet uskoivat diplomaattiseen ratkaisuun

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan tilanne ilmassa kesti noin 30–40 minuuttia, kertoi BBC.

Yhdysvaltojen mukaan venäläishävittäjät yrittivät häiritä amerikkalaiskonetta muun muassa päästämällä polttoainetta sen edessä ennen törmäystä. Toinen hävittäjistä osui lopulta koneen potkuriin.

Venäjän mukaan amerikkalaiskone oli tehnyt "teräviä ohjausliikkeitä" ilmassa ja oli itse syyllinen putoamiseensa. Venäjän mukaan venäläishävittäjät eivät käyttäneet aseita tai olleet yhteydessä amerikkalaiskoneeseen.

Yhdysvallat käyttää miehittämättömiä sotilaslentokoneita Mustallamerellä erityisesti Venäjän laivaston tarkkailuun. Noin 11 metrin pituisia ja siipiväliltään noin 20-metrisiä Reapereita voidaan kuitenkin varustaa muun muassa ohjuksilla.

Sotilasliitto Naton nimettömät diplomaattilähteet vahvistivat tapahtumat eilen uutistoimisto AFP:lle. Sen lähteet uskoivat kuitenkin, että asia ratkaistaan todennäköisesti diplomaattiteitse.

Muutamat länsimaat ovat jo julkisesti arvostelleet Venäjää tapauksesta. Britannian puolustusministeri Ben Wallace sanoi Guardianin mukaan, että Venäjän tulisi kunnioittaa kansainvälistä ilmatilaa.

Lue myös:

    Uusimmat