Mainos

USA tiukkana Nato-kumppaneilleen Euroopassa: "Veronmaksajamme eivät maksa enää kulujanne"

1:50

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri James Mattis on esiintynyt tiukkana Nato-kokouksessa Brysselissä, jossa hän vaatii eurooppalaisia Nato-maita maksamaan suhteellisen osuutensa puolustusmenoista. 

– Yhdysvaltain veronmaksajat eivät maksa enää suhteetonta osuutta länsimaisten arvojen puolustamisesta, Mattis sanoi Nato-kumppaneille.

Mattis varoitti, että Yhdysvallat voi "maltillistaa sitoutumistaan" Natoon, jos Nato-maat eivät hoida velvoitteitaan kunnolla.

Vain muutama maa maksaa riittävästi

Nato on edellyttänyt, että jäsenmaat sijoittavat kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan asevoimiin. Tällä hetkellä vain viisi Nato-maata eli alle viidesosa jäsenmaista täyttää tuon velvollisuuden.

Nato-maista Yhdysvallat kuluttaa 3,6 prosenttia bruttokansantuotteestaan asemenoihin.

Kahden prosentin rajan ylittävät Britannia, Puola, Viro ja Kreikka. Hännänhuippuna on Luxemburg, joka kuluttaa vain 0,4 prosenttia BKT:sta puolustusmenoihin, Espanja ja Belgia kuluttavat noin 0,9 prosenttia.

Mattis sanoi Yhdysvaltain tukevan Natoa

Mattis sanoi tämänpäiväisen Brysselin Nato-kokouksen edellä kuitenkin, että Yhdysvallat tukee edelleen voimakkaasti Natoa. Näin ministeri hälvensi pelkoja, ettei Yhdysvallat enää Trumpin presidenttikaudella tukisikaan läntistä puolustusliittoa entiseen tapaan.

– Nato on edelleen kuin peruskallio Yhdysvalloille ja läntiselle yhteisölle. Kuten presidentti Trump on ilmoittanut, hän tukee vahvasti Natoa.

Parhaillaan käynnissä olevassa Nato-kokouksessa keskustellaan puolustusmenojen lisäämisen lisäksi muun muassa Isisin kukistamisesta ja Venäjän tilanteesta.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.