Mainos

Puolustusministeri Mattis: USA:n sitoutuminen Naton puolustukseen "kivenkova"

Puolustusministeri James Mattisin mukaan Yhdysvallat on sitoutunut Naton 5. artiklaan eli turvatakuisiin jokaiselle jäsenmaalle.

Mattis selvensi USA:n sitoutumista sotilasliittoon tänään Naton puolustusministerien kokouksen päätteeksi pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hän kuvasi asennetta yhteiseen puolustukseen kivenkovaksi.

Mattis sanoi eilen puolustusministereille, että Yhdysvallat voisi hillitä sitoutumistaan, jos jäsenmaat eivät kanna tasaisemmin vastuuta puolustusmenoista. Ministeri ei halunnut tänään täsmentää, mitä hän tarkoitti hillitsemisellä. Mattis tyytyi sanomaan, että viesti otettiin vastaan hyvin.

– Viestini taakanjaosta oli odotettu, ja se otettiin vastaan hyvin, Mattis sanoi.

Hän kiitti erikseen niitä maita, muun muassa Viroa, jotka jo täyttävät Nato-maiden yhdessä sopiman tavoitteen puolustusmenoista. Maat ovat yhdessä sopineet nostavansa puolustusmenonsa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2024 mennessä. Tähän mennessä vain viisi maata 28 maasta yltää tavoitteeseen.

Yhdysvaltain suhtautumista Natoon on arvuuteltu presidentti Donald Trumpin vaihdelleiden lausuntojen takia. Trump on toisaalta haukkunut Natoa aikansa eläneeksi, mutta toisaalta vakuuttanut tukeaan sotilasliitolle.

Mattisin viesti maan hallinnon ensimmäisessä Nato-kokouksessa eilen ja tänään oli rauhoitteleva. Yhdysvallat on hänen mukaansa hyvin sitoutunut transatlanttiseen suhteeseen ja Natoon. 

1:50

2:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.