USA:n vakoilulaki vanhenemassa käsiin: Laajamittainen tiedustelu loppunee

Yhdysvaltain senaatti ei ole päässyt yksimielisyyteen turvallisuusvirasto NSA:n vakoilutoiminnan jatkosta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan senaattori ja ensi vuoden presidentinvaaleissa republikaanien ehdokkuutta tavoitteleva Rand Paul on ilmoittanut Patriot Act -lain tiettyjen osien vanhenevan Suomen aikaa tänä yönä.

Laki säädettiin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen, ja sillä laajennettiin maan oikeuksia taistella terrorismia vastaan. Osa lain säännöksistä oli kuitenkin määrätty vanheneviksi.

AFP kuvailee lain uudistamisesta käytyä, tuntien mittaista keskustelua hedelmättömäksi. Lain puolustajat halusivat toiminnan jatkuvan entisellään, kun taas sitä vastustavat halusivat lakkauttaa ohjelman kokonaan.

Patriot Actille yritettiin saada väliaikaista jatkoa, mutta uutistoimisto Reutersin mukaan senaattori Paul esti jokaisen yrityksen. Sanomalehti Guardian kuvailee Randia "vannoutuneeksi hallituksen tarkkailutoiminnan vastustajaksi".

– Tänään ei saada aikaan minkäänlaista sopua niin vanhan lain pidentämisestä kuin uuden lain hyväksymisestäkään", kertoo senaatin tiedustelukomitean puheenjohtaja Richard Burr AFP:lle.

Jatkoa seuraa tällä viikolla 

NSA:n massaurkinta paljastui alun perin Edward Snowdenin tietovuodon myötä. Kiistelty ohjelma on sallinut maan keräävän esimerkiksi kansalaistensa puheluiden lokitietoja.

Lain vanhenevien osien tilalle suunniteltu Freedom Act korvaisi laajamittaisen tiedonkeruun kohdistetulla järjestelyllä. Freedom Act läpäisi senaatin alustavan käsittelyn äänin 77–17, mutta varsinaiseen äänestykseen se ei ehtine ennen kuin myöhemmin tällä viikolla.

Senaattori Paul on arvostellut NSA:n ohjelmaa kovin sanoin. Paulin puoluetoveri, senaattori Dan Coats puolestaan on varoittanut, että ohjelman vanheneminen tapahtuisi samaan aikaan kuin sotilaalliset uhkat nousevat.

Freedom Act tarvitsee 60 ääntä päästäkseen jatkoon 100-jäsenisessä senaatissa. Edellisellä yrityksellä esitys jäi kolmen äänen päähän. Lailla on presidentti Obaman vahva tuki, ja se on jo hyväksytty edustajainhuoneessa.

Lue myös:

    Uusimmat