USA:n presidentinvaalit: Ääntenlaskenta edelleen kesken, monia keskeisiä osavaltioita odotetaan yhä – Bidenille povataan johtoa

Tutkija Trumpin mahdollisuuksista voittaa vaalit:"Käytännössä hänen pitäisi saada värisuora viimeisten osavaltioiden suhteen" 2:55
Tämä oli ääntenlaskun tilanne torstaina aamulla – Trumpilla tukalat paikat.

Tänään odotetaan muun muassa keskeisen Nevadan ääniä, ja Georgiassa Biden on kirinyt Trumpia kiinni. Arizonan voitto ei ole vielä Bidenille varma eilisen ennusteista huolimatta.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta on edelleen kesken. MTV Uutiset seuraa The New York Timesin palvelua, jossa Joe Biden johtaa Donald Trumpia valitsijamiesten määrässä 253–214.

Medioiden välillä on kuitenkin huomattavia eroja sen perusteella, kuinka varovaisia ne ovat arvioissaan.

CNN:n mukaan Biden johtaa istuvaa presidenttiä Trumpia valitsijoiden määrässä 253–213. Fox News ja uutistoimisto AP ovat povailleet Bidenille suurempaa johtoa, 264–214.

Voittoon tarvitaan 270 valitsijaa.

Trumpin kohdalla yhden valitsijan ero taas selittyy sillä, että tämä on saanut Foxin ja AP:n mukaan taakseen Mainessa jaossa olleen viimeisen valitsijan. CNN puolestaan ei ole vielä tarjonnut kyseistä valitsijaa Trumpille.

Biden on siis ennusteiden mukaan joko 17:n tai kuuden valitsijan päässä presidenttiydestä. Mikäli Biden saa pidettyä johtonsa Arizonassa ja Nevadassa saa hän ennusteiden perusteella täyteen tarvittavat 270 valitsijaa.

Ero Georgiassa kapenee, Arizonan tilanne epävarma

Vielä eilen Fox News ja AP ennustivat Bidenin vievän voiton Arizonassa, jossa on tarjolla yhteensä 11 valitsijaa. Tilanne ei kuitenkaan ole vielä selvä, sillä Trump on kuronut Bideniä kiinni viime tuntien aikana. Muun muassa CNN ja NBC News eivät ole vielä antaneet ennustetta Arizonan voittajasta.

Trumpin kampanjan sisällä kerrotaan kuitenkin olevan uskoa siihen, että vaalitiimi saisi kurottua umpeen eron Arizonassa ja saavansa osavaltion valitsijat Trumpin taakse. Asiasta kertoo CNN:lle Trumpin neuvonantaja. Hieman ennen aamukymmentä Biden oli ääntenlaskussa johdossa.

Sen sijaan Georgian osavaltion tilanne on alkanut tuoreeltaan huolettaa Trumpin kampanjatiimiä. CNN:lle puhunut neuvonantaja oli arvioinut uutiskanavalle, ettei istuva presidentti voi hävitä Georgiaa, sillä tuolloin kisa olisi ohi hänen osaltaan.

Trump ehti ottaa Georgiassa kovan kaulan vastaehdokkaaseensa, mutta Trumpin ja Bidenin ero on kaventunut viime tuntien aikana. Hieman ennen aamukymmentä Suomen aikaa tilanne oli erittäin tiukka CNN:n laskennan mukaan. Trumpilla olisi sen mukaan takanaan 49,6 prosenttia äänistä, Bidenillä 49,1 prosenttia.

Bidenin eduksi voi kääntyä se, että osavaltiossa lasketaan nyt ääniä sen suuremmista kaupungeista, kuten Atlantasta, ja ne satavat todennäköisemmin hänelle.

Uutistoimisto AP kertoi aiemmin, että Trumpin kampanjatiimi ja republikaanipuolue aikovat puuttua oikeustoimin ääntenlaskuun myös Georgiassa.

Trumpin tiimi käynnistelee oikeustoimia

Merkittävistä osavaltioista odotetaan lisäksi vielä lisäksi muun muassa Nevadan ja Pennsylvanian ääniä. Nevadan ääntenlaskennan odotetaan valmistuvan paikallisen Reno Gazette Journalin mukaan mahdollisesti torstai-iltana Suomen aikaa. Pennsylvanian osalta tuloksia voidaan saada tämän päivän aikana suurista kaupungeista Philadelphiasta ja Pittsburghista, mutta koko tuloksen valmistuminen voi venyä jopa perjantaille.

Trumpin kampanja on kertonut, että se olisi ryhtynyt oikeustoimiin myös muun muassa Michiganissa ja Pennsylvaniassa, joissa vaalitiimi pyrkii keskeyttämään ääntenlaskennan. CNN on ennustanut Bidenin vievän voiton Michiganissa.

Lisäksi Trumpin kampanjasta ilmoitettiin aiemmin, että Trump aikoo vaatia Wisconsinissa äänten uudelleenlaskemista. Useat mediat ovat ennustaneet Bidenin vievän voiton Wisconsinissa, joka on tärkeä vaa'ankieliosavaltio.

Lisätty kello 12.46: The New York Timesin tulospalvelun luvut tämänhetkisestä valitsijoiden jakautumisesta, joita myös MTV Uutiset seuraa.


Lue myös:

    Uusimmat