Trumpille tulossa torjuntavoitto tärkeissä osavaltioissa – istuva presidentti johtaa selvästi myös kokonaisäänimäärässä

Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja – MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse 5:12
Trumpin puheet vaalivilpistä ja ääntenlaskun keskeyttämisestä lietsovat protesteja. Katso videolta, kun MTV:n kirjeenvaihtaja kertoo, mistä on kyse.

Istuva presidentti Donald Trump on menestymässä ennusteita paremmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Ääntenlaskenta on yhä pahasti kesken, mutta Trump oli johdossa aamuviiden jälkeen Suomen aikaa monissa keskeisissä osavaltioissa.

Istuva republikaanipresidentti on johdossa Floridan, Texasin, Ohion, Georgian, Wisconsinin ja Michiganin osavaltioissa, joissa kaikissa Joe Bidenin voittoa pidettiin etukäteisgallupien valossa mahdollisena tai jopa todennäköisenä.

Koko maassa Trump oli puoli kuuden aikoihin saamassa 51,2 prosenttia äänistä ja Biden 47,2 prosenttia. Äänimäärässä Trump oli noin neljä miljoonaa ääntä Bidenia edellä.

Erityisesti Trumpin varsin todennäköinen voitto Floridan ja Texasin osavaltioissa on merkityksellinen, sanoo vieraileva tutkija Maria Annala Ulkopoliittisesta instituutista. Tässä tilanteessa on hyvin mahdollista, että vaalituloksia voidaan joutua odottamaan varsin pitkään.

– Tästä tulee lähes varmasti pitkittynyt ja mutkikas taistelu. Jos demokraatit olisivat voittaneet joko Floridan tai Texasin, he olisivat saaneet tänä iltana jo selkeän osoituksen siitä, että Biden on voittamassa nämä vaalit. Nyt näyttää siltä, että kisasta on tulossa niin tiukka, että saatamme olla vielä kolmen viikon päästä tai tammikuun puolessa välissä käymässä keskustelua siitä, että kumpi voittaa.

Valitulos ei ole selviämässä tämän päivän aikana, sanoo politiikan tutkija Antti Ronkainen Helsingin yliopistosta.

– Trump tarvitsee Pennsylvanian lisäksi voiton myös muissa ruostevyöhykkeen osavaltioissa kuten Wisconsinssa tai Michiganissa. Vaalivirkailijoiden mukaan näiden kolmen osavaltion tulokset eivät valmistu tänään, joten vaalitulostakaan ei saada tänään, Ronkainen arvioi.

MTV:n kirjeenvaihtajan Tuomo Hyttisen mukaan esimerkiksi Pennsylvaniassa ja Michiganissa vaaliviranomaiset ovat ilmoittaneet, että virallisia tuloksia saadaan odottaa jopa perjantaille.

– Nyt täytyy muistaa, että ääntenlasku on ihan oikeasti vielä kesken, Hyttinen totesi kello 5.40 aamulla Washingtonista.

Äänestysaktiivisuus on nousemassa korkeaksi, mahdollisesti jopa korkeimmaksi vuosisataan.

Katso videolta, kuinka MTV:n kirjeenvaihtaja kommentoi ääntenlaskun venymistä kello 5.40 aamulla.


Lue myös:

    Uusimmat