USA:n kirjeenvaihtajan kommentti: Trump otti Syyria-iskulla verisen riskin, mutta osoitti, ettei ole Venäjän sätkynukke

Harvoin on suurvallan ulkopolitiikka muuttanut suuntaa näin nopeasti. Harvemmin on myöskään suurvallan ohjus muuttanut kohdetta näin nopeasti. Vielä muutama päivä sitten Trump pysytteli Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon tukena. Viime yönä hän iski al-Assadia vastaan 59 kertaa, kirjoittaa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kommentissaan.

Yhdysvaltojen mukaan isku kohdistui lentotukiasemalle, josta Syyrian hallinnon koneet aloittivat kymmeniä siviilejä tappaneen kaasuiskun. Yhdysvallat on tehnyt ilmaiskuja Syyriassa vuodesta 2014, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun sen risteilyohjukset kohdistuvat suoraan al-Assadin joukkoihin. Aiemmin ilmapommitusten kohteena on ollut terroristijärjestö Isis.

0:51

Emme vielä tiedä oliko kyse yksittäisestä iskusta vai oliko tämä alku laajemmalle operaatiolle. Trump haluaa kuitenkin osoittaa, ettei hän vain puhu ja bluffaa.

Trumpin kokematon hallinto on ollut sekasortoinen ja tuore presidentti tietää, että tässä on hänen mahdollisuutensa osoittaa määrätietoisuutta. Trumpille viimeisin kaasuisku ylitti rajan, joka sai hänet puhumaan syyrialaisista vauvoista.

Trump arvosteli presidentinvaalikampanjan aikana Obamaa heikkoudesta Syyrian kriisissä, mutta korosti, ettei Yhdysvaltojen tulisi liikaa sekaantua. Nyt Trump itse sekaantui ja kunnolla, sillä tukiasemalla oli paikalla myös venäläisjoukkoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin saattoi suosia Trumpia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, mutta yöllinen isku muutti varmasti hänen suhtautumistaan.

Venäjällä on omat intressinsä Syyriassa eikä Putin voi antaa Trumpin tehdä mitä haluaa. Putin on pitänyt al-Assadia liittolaisena ja puolustanut häntä joka käänteessä.

Valkoisessa talossa odotetaankin hermostuneena Venäjän reaktiota. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin on määrä tavata Putin ensi viikolla ja uusi vaikea tavoite voi olla kääntää myös Putin al-Assadia vastaan. Vuosia jatkuneen sisällissodan kärsijöiden puolesta täytyy toivoa, että Trumpilla on suunnitelma kaikkien reaktioiden varalle. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja