Mainos

Trump lähetti ohjukset Syyriaan Kiinan presidentin nenän alla ja näpäytti samalla Putinia – "Enää ei pelata sanoilla, nyt toimitaan"

4:04

Yhdysvallat ampui aamuyöllä kymmeniä täsmäohjuksia Syyrian hallituksen lentokentälle. Päätös sotatoimesta tehtiin Kiinan presidentin vieraillessa Yhdysvalloissa. Tutkijan mukaan ajoitus oli tuskin sattumaa. Ohjusisku oli selkeä viesti moneen suuntaan.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkii alleviivaamaan iskulla Yhdysvalloissa parhaillaan vierailevalle Kiinan presidentille Xi Jinpingille valtionsa sotilasmahtia.

– Tämä on ehkä osoitus siitä, että jos Yhdysvallat voi iskeä Syyriassa Venäjän liittolaista vastaan, Yhdysvallat voi toteuttaa iskun myös Pohjois-Koreassa Kiinan liittolaista vastaan.

– Yhdysvaltain uusi päättäväisyys on selkeästi asia, joka pitää nyt ottaa huomioon. Enää ei pelata sanoilla, vaan nyt toimitaan.

Täsmäohjukset laukaistiin Aaltolan mukaan myös näpäytyksenä Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Venäjä on ollut yksi Syyrian hallituksen näkyvimmistä tukijoista ja maalla on ollut miehistöä myös lentoasemalla, johon isku kohdistui.

– Tässä iskettiin hyvin lähelle Venäjän intressejä. Putinin voi olla hankala jättää tätä kostamatta jotenkin suurvaltapelissä.

– Toisaalta tässä tuhottiin myös Syyriassa olevaa ilmatorjuntaa. Se voi viestiä siitä, että iskut jatkuvat, mikäli Venäjä toimii tämän asian suhteen.

Venäjä on jo ehtinyt vaatimaan YK:n turvallisuusneuvostoa koolle iskun jälkeen. Asiasta kertoi venäläinen uutiskanava Sputnik. Sen mukaan Venäjän duuman puolustusvaliokunta katsoo iskun voivan haitata Venäjän ja Yhdysvaltojen välisiä suhteita sekä laajentaa sotilaallista konfliktia Lähi-idässä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.