USA:n armeijan 50-vuotias rynnäkkökone joutui kovaan testiin – näin se pärjäsi moderneja aseita vastaan

USA:n armeija testasi, miten 50-vuotias rynnäkkökone pärjäsi modernia teknologiaa vastaan. Näin testissä kävi. 

Yhdysvaltain ilmavoimat tiedottaa kokeesta, jossa se pani pitkän linjan rynnäkkökoneen Fairchild Republic A-10C Thunderbolt II:n (koneen epävirallinen kutsumanimi on ”Warthog” eli Pahkasika) ottamaan mittaa modernilla reaktiivisella pinnoitteella varustetusta panssarivaunuteknologiasta.

USAF:n mukaan testi oli ensimmäinen laatuaan, ja se järjestettiin Nevadan testialueella helmikuussa 2022.

Reaktiivinen pinnoite tarkoittaa panssarivaunun pintarakenteiden sisään sijoitettua räjähdysainekerrosta. Sen on tarkoitus suojata tankkia esimerkiksi panssarintorjuntaohjuksilta, jotka pyrkivät läpäisemään vaunun rakenteet taistelukärkensä sisältämän sulan metallin virtauksella.

Reaktiivinen pinnoite taas aiheuttaa vastaräjähdyksen, jonka tarkoituksena on hajottaa metallivuo ennen kuin se menee panssarivaunun rungosta läpi.

Nyt USAF:n 422. ja 59. testi- ja evaluaatiolaivueiden kokeissa kahden A-10C:n muodostama osasto teki reaktiivipinnoitteella varustettuja panssarivaunuja vastaan hyökkäyksiä, joissa vaunuja tulitettiin koneiden 30 millimetrin GAU-8 Avenger -tykillä eri suunnista.

Syttyvät ammukset saivat tankeissa aikaan totaalituhoa

Testeissä osoitettiin, että Avengerilla ammutut syttyvät ammukset saivat tankeissa aikaan niin paljon tuhoa, että vaunuista tuli käyttökelvottomia.

– Tyypillinen A-10:n tykin laukaus käyttää 120 ammusta, mikä tarkoittaa, että A-10 kykenee ampumaan 9–10 kohdetta ennen ammusten loppumista. Suuria joukkoja vastaan taisteltaessa A-10-muodostelmat kykenevät hyökkäämään 30 millimetrin ammuksillaan 40:ää panssariajoneuvoa vastaan. Se on iso määrä tulivoimaa, 422. testilaivueen majuri Kyle Adkison toteaa tiedotteessa.

Tykkitestien lisäksi ilmavoimat testasi AGM-65L Maverick -panssarintorjuntaohjusten ja AGR-20E Advanced Precision Kill Weapons System -rakettien tehokkuutta, mutta näiden kokeiden tuloksista tiedote ei kertonut.

”Me kaikki rakastamme A-10:tä”

GAU-8 Avenger on 1970-luvun alkupuolella kehitetty, seitsemällä pyörivällä piipulla varustettu konetykki, joka kykenee ampumaan 4 200 laukauksen minuuttivauhtia.

Fairchild Republic A-10C Thunderbolt taas on vuonna 1972 ensilentonsa tehnyt ja 1977 operatiiviseen käyttöön otettu yhdysvaltalainen rynnäkkökone, jonka tehtävänä on maajoukkojen suojaaminen lähietäisyydeltä (CAS, close air support).

Koneen oletetaan taistelussa saavan vaurioita, joten se on suunniteltu tarkoituksellisen vahvaksi ja kestäväksi. Roolissaan se on Yhdysvalloissakin ainutlaatuinen.

Lockheed Martinin HX-koelennoilla Suomessa lentänyt Billie Flynn kuvaili CAS-tehtävää taannoisessa The Aviationistin haastattelussa seuraavasti:

– Keskisuurissa korkeuksissa suoritettava CAS-tehtävä on olemassa, ja olemme oppineet Afganistanissa ja Irakissa, miten se tehdään. 

– Saattaa silti tulla tilanteita, joissa maajoukot ovat kontaktissa viholliseen, ja F-35:kin joutuu laskeutumaan matalalle käyttämään tykkiään kuten A-10. Se on suuri riski kahdeksankymmenen miljoonan dollarin hävittäjälle... Me kaikki rakastamme A-10:tä, eikä ole epäilystäkään siitä, että mikään kone kykenisi nykyaikanakaan oikeasti ja tehokkaasti korvaamaan A-10:n. Kaikki maajoukoissa palvelevat pitävät sitä korvaamattomana.

Lue myös:

    Uusimmat