US: Nettiäänestämiseen ei todennäköisesti siirrytä vaaleissa vielä vuosiin – demokratian toteutuminen ja tietoturvariskit huolestuttavat

Nettiäänestämiseen ei siirrytä Suomen vaaleissa vielä vuosiin. Näin arvioidaan nettiäänestyksen esiselvitystä tekevässä työryhmässä, Uutissuomalainen kertoo.

Syinä ovat työryhmän puheenjohtaja Johanna Suurpään mukaan muun muassa järjestelmän kehittämiseen ja testaukseen kuluva aika sekä mahdolliset turvallisuusriskit.

Hallitus linjasi lokakuussa 2016, että Suomessa ryhdytään valmistelemaan siirtymistä sähköiseen äänestämiseen perinteisen äänestystavan rinnalla. Nettiäänestämistä selvitetään nyt jo toista kertaa.

Nettiäänestyksen parlamentaarisen seurantaryhmän puheenjohtaja, keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen myös muistuttaa, että mitä tietoturvallisempi ja varmempi järjestelmä on, sitä kalliimpi se on.

– Lopullisessa harkinnassa päättäjien pitää miettiä, onko nettiäänestäminen niin tärkeää, että siitä ollaan valmiita maksamaan paljon.

Nettiäänestämisen suurimmat ongelmakohdat liittyvät tietoturvaan. Monet asiantuntijat ovat kritisoineet nettiäänestämistä nimenomaan tietoturvariskien, demokratian ja luottamuksen näkökulmasta.

– Jos siirrymme nettiäänestämiseen, joudumme luopumaan siitä, että tietäisimme minkälaisessa tilanteessa äänestys tapahtuu ja kuka loppuen lopuksi painaa nappia, Suurpää sanoo.

Nettiäänestyksen esiselvitystä tekevän työryhmän toimikausi jatkuu marraskuun 2017 loppuun. Esiselvitys valmistuu marraskuun loppuun mennessä, vuoden lopussa julkaistaan loppuraportti.

Virossa on jo mahdollista äänestää sähköisesti. Maan e-kansalaisuus on myös mahdollista hankkia:

1:44

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja