Mainos

Suomeen halutaan mahdollisuus äänestää netissä – matkassa kaksi mutkaa

1:56

Suomessa voi tulevaisuudessa mahdollisesti äänestää sähköisesti. Toteutuksen tiellä ovat vielä kysymysmerkit vaalisalaisuuden ja kyberturvallisuuden suhteen.

Sähköisen äänestyksen pioneerivaltio löytyy Suomen etelänaapurista.

– Viro on ainoa valtio maailmassa, joka järjestää nettiäänestystä kaikissa vaaleissaan. Muualta siitä ei ole samanlaisia kokemuksia, oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo MTV Uutisille.

Myös Suomi tunnustelee mahdollisuuksia nettiäänestykseen.

– Nykyinen hallitus linjasi lokakuussa, että Suomi lähtee liikkumaan kohti sähköistä äänestystä. Meillä on asetettu työryhmä tekemään esiselvitys nettiäänestyksen käyttöönotosta vaaleissa. Loppuvuodesta voidaan katsoa, mitä esiselvitys tuo esille, Jääskeläinen kertoo.

Ratkaistavana on kaksi kysymystä.

– Ensimmäinen on se, että vaalisalaisuus ja -vapaus pystytään järjestämään sellaisissa tilanteissa, joissa äänestetään esimerkiksi kotoa netin välityksellä. Toinen on tämä nykyisin hyvin ajankohtainen kyberturvallisuus. Netissä toimivat järjestelmät ovat hyvin haavoittuvaisia erilaisille kyberhyökkäyksille ja palvelunestohyökkäyksille, Jääskeläinen sanoo.

Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyi keskiviikkona ja jatkuu ensi viikon tiistaihin. Ulkomailla ennakkoäänestys on käynnissä tämän viikon keskiviikosta lauantaihin.

Varsinainen äänestyspäivä on 9. huhtikuuta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.