Mainos

Uruilla soi myös pelimusiikki – 13-vuotias säväyttää urkutaidoillaan

Parhaillaan Lahdessa käynnissä olevilla urkuviikoilla kuullaan Lahden Ristinkirkossa Suomen nuorinta urkuria.

Hän on 13-vuotias Joel Vartiainen, joka on soittanut urkuja vasta vuoden verran. Siitä huolimatta hän on jo ehtinyt levyttää urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen kanssa.

Joel Vartiainen soittaa urkuja kuin vanha tekijä, sormet soljuvat koskettimilla ja jalat polkevat jalkioita. Vartiainen on soittanut pianoa neljä vuotta, mutta urkuopintonsa hän aloitti vasta vuosi sitten. Opettajana toimii musiikin monitoimimies ja kanttori Heikki Ruokonen. Urut tarjoavat miehenalulle sopivasti haastetta.

– Kun on erilaisia urkuja ja siellä on äänet ja kaikki muut, niin se on vähän erilaista soittaa kun pienoa, sanoo Vartiainen. Hän on soittanut urkuja jo useilla eri paikkakunnalla.

– Kyllä täältä Lahdesta löytyy ne parhaimmat urut, hän sanoo.

Vartiaista opettava Heikki Ruokonen kehuu suojattiaan estottomasti.

– Ainakin hän on tarkka, ottaa mallia ja tekee omiaan, jota olen suorastaan vaatinutkin. Mutta myös se improvisaatio on tärkeää, että tulee musiikkia vapaasti, ettei se ole vain nuottitekstuuriin sidottua, sanoo Ruokonen.

"Vastaavaa en ole nähnyt"

Kehuja Vartiainen saa myös urkutaiteilija Kalevi Kiviniemeltä, jonka mestarikurssille Järvenpäässä hän osallistui viime syksynä. Kiviniemi kutsuukin häntä jo kollegaksi.

– Hän soitti Bachia täysin suvereenisti. Hän soittaa ulkoa isoja teoksia ja diplomitasonkin asioita omaksuu suoraan. Annoin hänelle yhden Sibelius-levyni ja hän tuli kahden päivän päästä ja soitti siellä olevia kappaleita ulkoa. Eli hän on poikkeuksellisen hyvä omaksumaan. Hänellä on muototaju, mitä en ole tavannut hänen ikäisellään kovin usein, eli hän tajuaa sävellyksen dramatiikan ja sen, missä ovat ne teoksen hienoimmat hetket. Ja se suuri rauhallisuus, mikä hänen sisällään on, se heijastuu myös soittoon, sanoo Kiviniemi. 

Myös Ruokonen pitää nuorta urkurin alkua poikkeuksellisen lahjakkaana.

– En ole koskaan tavannut tallaista. Itse soitin, kun olin 15-vuotias, aloin soittaa all around -tyylillä, mutta en ihan noin nuorena kuitenkaan, sanoo Ruokonen ja lisää, että tähtiluokkaan ei nuortamiestä olla vielä nostamassa, vaan työtä pitää tehdä. Ja sitä Vartiainen tekeekin, hän harjoittelee päivittäin. Omien sanojensa mukaan ennätys on seitsemän tuntia päivässä, mutta harrastaa Vartiainen muutakin.

– Pelaan sählyä, jalkapalloa, jääkiekkoa, hiihdän ja kaikkea urheilen, hän sanoo.

Urkuviikkojen lastenkonsertissa nuori urkuri soittaa muutakin kuin klassista musiikkia.

– Sinne tulee Angry Birds, SuperMario ja Pink Pantteria, lupaa Vartiainen hymyillen. Uruille kun käy muukin kuin klassinen musiikki. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.