Ursa lähettää tulipallotyöryhmän etsimään meteoriitteja – "Uskomme, että kiviä löytyy"

Lapissa hätkähdyttänyt tulipallo tallentui kameralle 0:31

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tulipallotyöryhmän lähettää pienen joukon etsimään torstaina pohjoisen taivaalla nähdystä tulipallosta maahan pudonneita kiviä.

Ursan meteorijaoston vetäjä Jaakko Visuri kertoo, että jonkinlainen etsintäryhmä Inarinjärven ympäristöön on lähtemässä. Vielä tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa ryhmän koosta tai retken yksityiskohdista.

– Toki me uskomme siihen, että kiviä löytyy. Eihän sinne muuten lähdettäisi, Visuri sanoo.

Torstaina harvinaisen kirkas valoilmiö valaisi taivaan Inarinjärven ympäristössä. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä oli poikkeuksellisen suuri meteori. Meteori on aurinkokunnan luonnollisen kappaleen osuma maapallon ilmakehään. Erittäin kirkkaita meteoreja kutsutaan tulipalloiksi.

Tulipallosta levisi maan pinnalle arviolta jopa kymmeniä kiloja kiveä.

Visuri sanoo, että kiviä on vaikea erottaa maastosta. Harjaantunutkin silmä tarvitsee aina tuekseen laboratoriotestit. Loppuvuodesta pohjoisen Suomen luonnonolosuhteetkaan eivät ole parhaat mahdolliset kivien löytymisen kannalta.

– Voidaan etsiä pieniä kiviä, jotka ovat lumen päällä tai painuneet hieman lumikerroksen läpi. Mahdollisista vesistöistä voi etsiä pieniä avantoja ja jääkerroksen päällä olevia sirpaleita. Näköhavainnoilla näitä etsitään.

Inarin tulipallo tallentui monessa Suomen kolkassa kameraan. Kivien oletettujem putoamispaikkojen lähialueilla asuvilta on Visurin mukaan tullut Ursaan muutamia yhteydenottoja.

Kappaleiden löytyminen toisi tutkijoille erittäin tärkeää tietoa aurinkokunnasta ja sen kappaleista.

– Kappaleet, joiden kiviaines pysytään määrittämään ja rata kyetään laskemaan, ovat tieteellisesti hyvin arvokkaita koko aurinkokunnan tutkimuksen kannlta.

– Meteoriitit, joiden rata on pystytty laskemaan takaisinpäin aurinkokuntaan ovat harvinaisia. Puhutaan Muutamista kymmenistä kappaleista, Visuri sanoo.

Yhtä kirkkaita tulipalloja näkyy Suomen ilmakehässä vain ehkä kerran kymmenessä vuodessa.

Ursa kertoo Visurin mukaan etsijäjoukosta lisää keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat