Etelä-Suomen taivaalla nähtiin tulipallo – "näyttää tippuvan puiden taakse"

Viime yönä erityisesti Etelä-Suomessa tehtiin lukuisia havaintoja tulipallosta.

Tulipallon aiheuttaa meteoroidin syöksyminen Maan ilmakehään. Ursan havaintokeskuksen johtaja Jukka-Pekka Teiton mukaan tällaiset kappaleet syttyvät kitkan vaikutuksesta tuleen noin 100 kilometrin korkeudessa.

Yleensä ne palavat loppuun ilmakehän yläkerroksissa, mutta tarpeeksi suuresta kappaleesta jotain voi päätyä maapallon pinnallekin.

Viime yönä nähtyä tulipalloa Teitto ei pidä sellaisena, että siitä olisi jotain päätynyt Maahan asti. Teiton mukaan tulipalloja nähdään viikoittain, mutta nyt nähdyn tulipallon runsaaseen havaintomäärään vaikutti selkeän sään lisäksi myös ajankohta viikonloppuyönä.

– Selkeä sää ja se, että ollaan liikenteessä hieman myöhempään kuin arki-iltoina. Näillä on ihan oleellinen vaikutus havaintojen lukumäärään.

Teiton mukaan viime yön tulipallo oli havaittu kaakkoisella taivaalla.

– Eli ei sitä välttämättä ole länsirannikolla ja pohjoisessa, Oulun korkeudella tai pohjoisemmassa, nähty. Yleensä näille on yhteistä, että ne nähdään kyllä kaukaa.

Teitto mainitsee viime vuodelta tapauksen, jossa länsirannikolla nähtiin kirkas tulipallo. Sama tulipallo nähtiin hyvin myös Tukholmassa, mutta hyvin paljon korkeammalla. Tukholman tulipallosta tehtiin myös erittäin runsaasti havaintoja.

– Maallikosta näyttää siltä, että tulipallo tippui puiden taakse, mutta oikeasti se saattaa olla 400-500 kilometrin etäisyydellä.

Teitto sanoo myös, että usein raportoidaan tulipallojen pitävän jonkinlaista ääntä. Aivot pyrkivät mieltämään näkemäänsä ääntä, mutta tässä tapauksessa se ei ole yksinkertaisesti mahdollista.

– Jos kyseessä on tarpeeksi kookas kappale, joka tulee riittävän alas ilmakehään, se kyllä aiheuttaa ukkosen jyrinää muistuttavan äänen, mutta se tulee vasta yli kaksi minuuttia havainnon jälkeen.

Maan pinnalle päätynyttä kappaletta kutsutaan meteoriitiksi. Suomessa meteoriiteista on vain toistakymmentä havaintoa. Löytöjen vähäiseen määrään on Teiton mukaan syynä erittäin harvaanasuttu maa, jossa on paljon järviä, soita ja metsiä, jonne mahdolliset meteoriitit katoavat.

Saitko kuvat tulipallosta? Lähetä se meille osoitteeseen: kuvat@mtv.fi.  

Lue myös:

    Uusimmat