Suomeen saattoi pudota useampia meteoriitinpalasia – näin tunnistat avaruuskiven

Lauantai-iltana Suomen päällä lentäneestä tulipallosta on tehty jo lähes 500 havaintoa. Tähtitieteellinen yhdistus Ursa kertoo, että kyseessä on mitä todennäköisimmin maahan pudonnut meteoriitti, eli avaruuskivi.

– Ei ole mitään syytä epäillä, etteikö se olisi ollut normaali meteoroidi. On hyvin epätodennäköistä, että kyse olisi esimerkiksi avaruusromusta, Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

Ilmakehän läpi kiitänyttä kiveä ei ole vielä paikallistettu, mutta sen epäillään pudonneen jonnekin Hämeenlinnan ja Lahden välimaastoon.

On mahdollista, että meteoriitti on pudotessaan hajonnut useaan osaan. Ursan tulipallotyöryhmä analysoi kappaleen lentorataa ja tekee arvioita siitä, mistä palasia voisi etsiä.

Mahdollisista löydöistä syytä ilmoittaa

Maahan pudonnut meteoriitti on kirvoittanut paljon innostuneita reaktioita. Liljeström kuitenkin toppuuttelee innokkaita meteoriitinmetsästäjiä.

– Innostus herää aina, kun tällainen isompi tulipallo tulee. On hyvä, että kiveä etsitään, mutta saamme vuodessa melko paljon puheluita, kun ihmiset epäilevät löytäneensä taivaalta pudonneita kappaleita. Epäilyt eivät juuri koskaan osoittaudu oikeiksi.

Kiven voi epäillä olevan meteoriitti, jos se on sileän sulamiskuoren ympäröimä. Meteoriitit ovat joskus myös lievästi magneettisia.

Liljeströmin mukaan monet maanpäällisetkin kappaleet voivat kuitenkin muistuttaa meteoriittia, ja varma tunnistus vaatii aina asiantuntijan lausunnon.

– Olisi hyvä olla vahvoja vinkkejä siitä, minne kivi on pudonnut. Jos ei ole tarkkaa tietoa kiven laskeutumispaikasta, on kuin etsisi neulaa erittäin suuresta heinäsuovasta.

Jos epäilee löytäneensä mahdollisen meteoriitin, kannattaa olla yhteydessä Ursaan tai Geologian tutkimuskeskukseen.

– Jos paikallistaa taivaalta vasta pudonneen kappaleen, siihen ei tulisi koskea käsin. Se ei ole vaarallinen ihmiselle, mutta sen varomaton käsittely voi saastuttaa kappaleen niin, ettei siitä saa laboratoriossa enää mitään irti.

– Mahdollisen avaruuskiven voi kääräistä folioon ja laittaa rasiassa esimerkiksi jääkaappiin odottamaan tarkempia tutkimuksia, Liljeström ohjeistaa. 

Lue myös:

    Uusimmat