Uroksen perustajan ja ex-toimitusjohtajan omaisuutta määrättiin vakuustakavarikkoon lähes 132 miljoonan euron arvosta

Dokumentti kertoo teknologiayhtiö Uroksen noususta ja tuhosta 9:23
Teknologiayhtiö Uroksen noususta ja tuhosta on tehty myös dokumentti. Katso lisää videolta.

Oulun käräjäoikeus on määrännyt konkurssiin joutuneen teknologiayhtiö Uroksen perustajan Jyrki Hallikaisen ja entisen toimitusjohtajan Jerry Raatikaisen omaisuutta vakuustakavarikkoon yhteisvastuullisesti lähes 132 miljoonan euron arvosta.

Takavarikkoa vaati keskusrikospoliisi (KRP), joka epäilee kaksikkoa törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja velkojansuosinnasta. Rikosilmoituksen poliisille teki Uroksen konkurssipesän pesänhoitaja.

Uros asetettiin konkurssiin helmikuussa 2022. KRP:n turvaamistoimivaatimuksessa kerrotaan, että erityistilintarkastuksen mukaan yhtiö oli maksukyvytön ja pahasti ylivelkainen ainakin jo vuoden 2019 alusta.

Rahaa siirtynyt tytäryhtiöille

KRP:n mukaan Uros oli siirtänyt kymmeniä miljoonia euroja tytäryhtiöilleen, jotka kaikki on myöhemmin todettu käytännössä varattomiksi.

– Yhtiön ylivelkaisuuteen ja maksukyvyttömyyteen ovat merkittävästi vaikuttaneet sen emo-, tytär- ja sisaryhtiöille antamat lainat/varojen siirrot. Maksujen takaisinkertymiseen on kohdistunut merkittävää epävarmuutta ja lisäksi varoja on käytetty kuluihin, joiden liiketaloudellinen peruste on jäänyt epäselväksi, vaatimuksessa kirjoitetaan.

KRP:n mukaan Uroksen velat olivat konkurssihetkellä yli 30,7 miljoonaa euroa sen nettovaroja suuremmat.

– Ottaen huomioon Uros Oy:n taloudellinen tilanne 1.1.2019 alkaen aina konkurssiin saakka, varojen siirtämistä ja lainaamista konserniyhtiöille ei ole voitu pitää liiketaloudellisesti hyväksyttävinä toimenpiteinä. On syytä epäillä, että teoilla on osaltaan aiheutettu Uros Oy:n maksukyvyttömäksi tuleminen ja siten aiheutettu merkittävää vahinkoa sen velkojille.

Uros-areenan pääsponsoria uhkaa selvitystilaan määrääminen – MTV Urheilu vieraili paikan päällä kysymässä, kuinka huolestuttava tilanne on 2:21
Uros tuli tunnetuksi laajemmin suomalaisille sponsoroidessaan Tampereelle rakennettua monitoimiareenaa, joka tunnettiin tuolloin nimellä Uros Live. Sittemmin taloussotkujen jälkeen areenan nimi muuttui.

Lue myös:

    Uusimmat